Μικρή «ανάσα» στα Γιάννενα όχι όμως και εφησυχασμός!

on .

RAPID TEST PERIFEREIA KOSMOS 26 4 21

• Μπορεί χθες να ανακοινώθηκε, έπειτα από καιρό, μονοψήφιος αριθμός θετικών κρουσμάτων στα Γιάννενα, όμως αν ληφθούν υπόψη και τα 89 του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε, προκύπτει μία επιδημιολογική εικόνα που δεν επιτρέπει εφησυχασμό προς το παρόν.

Εξάλλου, το επιδημιολογικό φορτίο στην πόλη επιβεβαιώνουν και οι πιο πρόσφατες αναλύσεις στα λύματά της.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, από την ερχόμενη Τρίτη θα ξαναρχίσει η διενέργεια rapid test στις εισόδους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του «Xατζηκώστα». Παράλληλα, συνεχίζονται μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα τα τεστ έξω από την Περιφέρεια αλλά και στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα, ενώ έλεγχοι θα γίνουν αυτές τις μέρες σε διάφορους Δήμους της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Τα χθεσινά κρούσματα
Μόλις εννέα θετικά κρούσματα στον κορωμοϊό ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Συνολικά στην Ήπειρο ανακοινώθηκαν 14 κρούσματα, με τα υπόλοιπα να κατανέμονται από τρία στη Θεσπρωτία και την Άρτα και δύο στην Πρέβεζα. Έτσι, ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών για το Νομό Άρτας ανέρχεται στο 2,57 για το Νομό Θεσπρωτίας σε 2,43 για το Νομό Ιωαννίνων στο 28,71 και για το Νομό Πρέβεζας στο 2,14.
Σε επίπεδο χώρας ανακοινώθηκαν χθες 1.317 κρούσματα, 80 θάνατοι και 811 διασωληνωμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 451.

Τι «λένε» τα λύματα
Τα κρούσματα στα Γιάννενα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες τρεις ημέρες δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, ενώ η εικόνα της πόλης επιβεβαιώνεται και από την εβδομαδιαία ανάλυση των λυμάτων της. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ, την τελευταία εβδομάδα ανιχνεύθηκαν θετικά σήματα σε τέσσερα σημεία στα Γιάννενα και συγκεκριμένα, στην είσοδο του Βιολογικού, στην περιοχή του Πανηπειρωτικού Σταδίου, στην περιοχή της Λεωφόρου Μακαρίου και στη δομή προσφύγων του Κατσικά.

Επιστρέφουν οι ΚΟΜΥ!
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το τελευταίο διάστημα η αποχώρηση των Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ οι οποίες διενεργούσαν rapid test σε όσους πολίτες προσέρχονταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο «Χατζηκώστα». Τελικά, οι ΚΟΜΥ θα επιστρέψουν στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης μας, κάτι που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τρίτη, 4 Μαΐου, δηλαδή αμέσως μετά το Πάσχα! Την είδηση έκανε γνωστή χθες ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όπως είπε, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε έχει να κάνει με την απουσία των φορητών συσκευών καταγραφής δεδομένων PDA που χρησιμοποιούν οι Μονάδες, όμως επιλύθηκε. Ο ίδιος, εξάλλου, είχε ζητήσει να παραμένουν οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ.

Κανονικά rapid test
Κανονικά συνεχίζουν και τη Μεγάλη Εβδομάδα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ να διενεργούν ανοιχτές δειγματοληψίες με rapid test μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου και στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα. Έως και τη Μεγ. Πέμπτη η ώρα προσέλευσης θα είναι 9 π.μ. - 2 μ.μ.. Επίσης κλιμάκιο των ΚΟΜΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληψία για τους εμποροϋπαλλήλους, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μπροστά στην Περιφέρεια με ωράριο επίσης 9 π.μ. – 2 μ.μ..
Τη Μεγ. Παρασκευή θα λειτουργήσουν μόνο τα δύο σταθερά σημεία μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου για δειγματοληψία στο κοινό και στους εμπόρους, με ωράριο 11 π.μ. – 3 μ.μ..

Στους άλλους Δήμους
Στο μεταξύ, σε διάφορα σημεία των Δήμων Πωγωνίου, Ζίτσας, Κόνιτσας, Δωδώνης, Μετσόβου, Ζαγορίου και Βορείων Τζουμέρκων θα βρίσκονται όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ για να πραγματοποιήσουν δωρεάν rapid test στους πολίτες. Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε έχει ως εξής:
Δήμος Κόνιτσας
Μ. Τρίτη, Κόνιτσα: 9 π.μ. - 2 μ.μ.. Πυρσόγιαννη: 11 π.μ.-12 μ.. Κεφαλοχώρι: 12:30 μ.μ.- 2μ.μ..
Δήμος Δωδώνης
Μ. Τρίτη, Ρωμανός: 10 π.μ.-2 μ.μ..
Δήμος Μετσόβου
Μ. Τετάρτη, Μέτσοβο: 9 π.μ.- 2 μ.μ..
Δήμος Ζαγορίου
Μ. Τετάρτη, Διακλάδωση Ασπραγγέλων: δειγματοληψίες μέσα από το αυτοκίνητο 9 π.μ.-11 π.μ.. Διακλάδωση Κόνιτσας – Ζαγόρια: δειγματοληψίες μέσα από το αυτοκίνητο 12 μ. – 2 μ.μ.. Μ. Πέμπτη, Μηλιωτάδες: δειγματοληψίες μέσα από το αυτοκίνητο 9 π.μ.-11 π.μ..
Δήμος Β. Τζουμέρκων
Μ. Τετάρτη, Καλέντζι: 10 π.μ.-2 μ.μ.. Μ. Πέμπτη, Πράμαντα: 11 π.μ.-2 μ.μ..

Παράταση μέτρων
Στο μεταξύ, έως και τις 3 Μαΐου παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς για όσους θέλουν να ταξιδέψουν από την Αλβανία προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η διέλευση είναι δυνατή καθημερινώς μόνο από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου 400 ατόμων την ημέρα. Η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή υπό την προϋπόθεση της αρνητικής ανίχνευσης των οδηγών φορτηγών κατά την υποβολή τους σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Άλλες 51 παραβάσεις σε όλη την Ήπειρο
Εντατικοί είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο της ΕΛ.ΑΣ, προχθές βεβαιώθηκαν συνολικά 52 παραβάσεις στην Ήπειρο, εκ των οποίων οι 41 αφορούσαν σε παραβίαση των περιορισμών μετακίνησης. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων βεβαιώθηκαν 13 παραβάσεις, στην Πρέβεζα 14, στην Άρτα εννέα και στην Θεσπρωτία πέντε.
Σε όλους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 300 ευρώ. Παράλληλα, βεβαιώθηκαν 11 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, εκ των οποίων τέσσερις στα Γιάννενα, έξι στη Θεσπρωτία και μία στην Άρτα.