Με προτάσεις η ΚΕΔΕ στη διαβούλευση για το Ν/Σ που αφορά τις λαϊκές αγορές

on .

politismou

• Με βασικό αντικείμενο τις παρατηρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νομοσχέδιο για το Υπαίθριο Εμπόριο συνεδρίασε χθες η Εκτελεστική επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τα μέλη της στάθηκαν στα σημεία που χρήζουν βελτίωσης.
Όπως τονίστηκε δεν γίνεται αντιληπτή και φυσικά δεκτή η οποιαδήποτε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από των Α’ στον Β’ βαθμό, όπως π.χ. για τις κυριακάτικες αγορές.
Επίσης δεν μπορεί να γίνει δεκτή η ποσοστιαία κατανομή των τελών ανάμεσα σε Δήμους και Περιφέρειες, αφού οι Δήμοι είναι αυτοί που έχουν κατά τα άλλα την πλήρη αρμοδιότητα οργάνωσης, λειτουργίας και καθαριότητας των λαϊκών αγορών.
Σε σχέση με τους συμμετέχοντες παραγωγούς και μικροπωλητές, χρίζει περεταίρω συζήτησης η ύπαρξη και άλλων κοινωνικών κριτηρίων συμμετοχής τους, ενώ εκφράστηκαν αμφιβολίες για το κριτήριο της μόρφωσης αλλά και τη δυνατότητα δήλωσης των τιμών στην σχετική πλατφόρμα. Επίσης επισημάνθηκε ως πολύ μικρό το ποσοστό 5% συμμετοχής τους στις εμποροπανηγύρεις.
«Την ώρα που όλοι συμφωνούμε στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών προς όφελος των παραγωγών αλλά και των Δήμων, λέμε ξεκάθαρα ότι είναι αυτονόητο το γεγονός ότι οι Δήμοι έχουν την πλήρη εποπτεία για την λειτουργία τους. Είναι δική μας δουλειά να ορίσουμε πού και πότε θα γίνονται, αφού οι Δήμοι φροντίζουμε για την εύρυθμη λειτουργία τους και βεβαίως αναλαμβάνουμε και το κόστος για το έργο αυτό. Συμφωνούμε οι Περιφέρειες να αδειοδοτούν τους παραγωγούς, από εκεί πέρα όμως η ευθύνη θα πρέπει να ανήκει στους Δήμους όλη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων των αστικών κέντρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου.
Θέλουν συνάντηση  με Κ. Μητσοτάκη
Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να τον ενημερώσει σχετικά με ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των πόρων του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», αλλά και του νέου ΕΣΠΑ, θα ζητήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Αυτό έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σ’ ένα κομβικό σημείο με εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού από την μία έχουμε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με τα ζητήματα που υπάρχουν και από την άλλη, οι δύο νέες μεγάλες προκλήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, απαιτούν κινητοποίηση αλλά και συντονισμό, με πιο διακριτό ρόλο για του Δήμους. Το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους Δήμους να σχεδιάσουν και να ωριμάσουν έργα, συνεπώς είναι απαραίτητη η δόμηση μιας τεχνικής βοήθειας στους Δήμους».