Ο Βασ. Κούτρας για τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία»…

on .

SXEDIA SHMA

• Μετά από ένα και πλέον μήνα από το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Πρωινού Λόγου», ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «Σχεδία» κ. Βασίλειος Κούτρας, με μακροσκελή επιστολή του απαντά στον Πρόεδρο του κέντρου κ. Στέφανο Τζιμογιάννη για όσα του προσήψε.
Ο κ. Κούτρας, χωρίς να διαψεύδει τα γεγονότα όπως παρουσιάστηκαν από τον «Π.Λ»,

υπεραμύνεται των ενεργειών του και επιμένει ότι όλες ήταν σε γνώση του κ. Τζιμογιάννη επί 25 χρόνια, ενώ διερωτάται για τους λόγους της όψιμης αντίδρασης και διαφωνίας του.
Αναφέρεται επίσης στις σχέσεις της «Σχεδία» με τους φορείς και τον ΟΚΑΝΑ, στις μηνύσεις που υποβλήθηκαν και θέτει ερωτηματικά προς τον κ. Τζιμογιάννη ως προς τη σκοπιμότητα των καταγγελιών του.

Η επιστολή
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Μετά τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Τζιμογιάννη στις 20.04.2021, οφείλω ασφαλώς να αποκαταστήσω την αλήθεια, την οποία παρουσιάζει όχι απλώς διαστρεβλωμένη, αλλά ξεπερνώντας αυτή τη φορά τον εαυτό του, μυθιστορηματικά αλλοιωμένη. Η συκοφαντική και ανοίκεια επίθεση προς όλους όσους θεσμικά διαχειρίστηκαν τη κρίση του Κ.Π. την οποία ο ίδιος προκάλεσε πριν δύο χρόνια, αποκαλύπτουν την επικίνδυνα μοναχική του διαδρομή με μοναδικό στόχο τη διάλυση της Σχεδίας, όπως ο ίδιος δήλωσε δύο φορές βρισκόμενος σε αδιέξοδο στα Δ.Σ. Ο άνθρωπος λοιπόν που δήλωνε ενώπιον όλων: «Θα τα διαλύσω όλα και μετά θα φύγω», εμφανίζεται τώρα ως προστάτης της «Σχεδίας» και τιμητής της αλήθειας.
1. Πώς αλήθεια δημιουργήθηκε η Σχεδία και ποιος αλήθεια ήταν και είναι ο δικός μου ρόλος στη συγκεκριμένη δομή;
Η Σχεδία ξεκίνησε τη λειτουργία της τo 1994 ως Συμβουλευτικός Σταθμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ν. Ιωαννίνων (Σ.Σ.Κ.Ν.Ν.Ι.). Το 1992 κατέθεσα πρόταση υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon του Οικονομικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Εκπαίδευση Θεραπευτών Τοξικομανών» η οποία πρότεινε την κατάρτιση των εκπαιδευομένων εκτός από την θεραπεία και στην πρόληψη και τη δημιουργία μιας πιλοτικής δομής με διάρκεια έξι μήνες.. Όταν η χρηματοδότηση του Horizon έληξε σε έξι μήνες, η τότε επιστημονική ομάδα, σε χώρο που μας παραχώρησε η Μητρόπολη, υπό την επιστημονική μου διεύθυνση εργαστήκαμε αμισθί για 18 μήνες μέχρι τη χρηματοδότηση από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. το 1996 που φυσικά συμπεριλάμβανε τόσο τις υπηρεσίες πρόληψης όσο και θεραπείας. Αυτούς τους 18 μήνες που κρατήσαμε όρθια τη δομή χωρίς χρηματοδότηση, οι δράσεις όχι μόνο δε μειώθηκαν αλλά αντίθετα αυξήθηκαν κατακόρυφα, αφού ήδη η σχολική και η ευρύτερη κοινότητα είχε αποδεχτεί τη σημασία των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Στη συνέχεια το υπουργείο Υγείας και ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. ως νεοσύστατος τότε Οργανισμός αναγνωρίζοντας το καινοτόμο έργο του Σ.Σ.Κ.Ν.Ν.Ι. άλλαξαν τον αρχικό τους σχεδιασμό για την οργάνωση της πρόληψης στην Ελλάδα και υιοθέτησαν το μοντέλο του Σ.Σ.Κ.Ν.Ν.Ι προχωρώντας σταδιακά στην ίδρυση 75 έως σήμερα ανάλογων Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα.
Το 2019, έτος από το οποίο ξεκινάει το αφήγημά του ο πρόεδρος του Κ.Π., η Σχεδία μετρούσε ήδη 25 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, με μία τεράστια προσφορά έργου για την οποία, έως τότε, ο κ. Τζιμογιάννης σε συνεντεύξεις του δήλωνε υπερήφανα: «Το Κέντρο μας επιτελεί ένα έργο ζωής χωρίς τυμπανοκρουσίες, αθόρυβα και σεμνά συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια και ελπίδα σε εξαρτημένα άτομα και έχει επεκτείνει τις δράσεις της και σε άλλα πεδία με στόχο να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η ψυχοκοινωνική υγεία στην περιοχή μας» (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 01/02/2013). Τις δυόμισι αυτές δεκαετίες για τις οποίες, δικαίως ο κ. Τζιμογιάννης δήλωνε υπερήφανος, το Κ.Π. προσέφερε τις υπηρεσίες του με την δική μου επιστημονική ευθύνη, συντονίζοντας την επιστημονική ομάδα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις πρόληψης και έχοντας την αποκλειστική ευθύνη του θεραπευτικού προγράμματος. Το μέγεθος και η ποιότητα του επιστημονικού έργου της Σχεδίας τεκμαίρεται από το γεγονός ότι τόσο το Θεραπευτικό της Πρόγραμμα όσο και το πρόγραμμα πρόληψης παρουσιάστηκαν σε πλήθος Δημοσιεύσεων σε Επιστημονικά Περιοδικά (33) και Ανακοινώσεων σε Παγκόσμια -Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Συνέδρια (87). Υποχρεώσεις στο πανεπιστήμιο είχα από την αρχή της συνεργασίας μου με το Κ.Π., κάτι για το οποίο ο κ. Τζιμογιάννης επί 25 χρόνια δεν είχε κανένα πρόβλημα και κάτι που όχι μόνο δε λειτούργησε ανασταλτικά, αλλά αντίθετα από τον ρόλο μου αυτό προέκυψε το Κ.Π. και οι άρτιες επιστημονικά δράσεις του.
2. Γιατί αλήθεια από το 2019 ο κ. Τζιμογιάννης σταμάτησε να δηλώνει περήφανος για το επιστημονικό μου έργο και τη Σχεδία και άρχισε τις καταγγελίες για το θεραπευτικό πρόγραμμα και τις δικαστικές διώξεις;
Την άνοιξη του 2019, 25 δηλαδή χρόνια μετά την ίδρυση και λειτουργία της δομής ο κ. Τζιμογιάννης ξεκινά μια άνευ προηγουμένου και λογικής προσπάθεια ηθικής μου εξόντωσης, με αφορμή την άρνησή μου να αποδεχτώ την πρότασή του για διατήρηση της επιστημονικής ευθύνης αποκλειστικά του θεραπευτικού προγράμματος της Σχεδίας (σήμερα βέβαια το καταγγέλλει ως παράνομο, ως ασύμβατο με τις συμβάσεις μας με τον ΟΚΑΝΑ ενώ ισχυρίζεται και ότι δεν το γνώριζε!) αφήνοντας τον τομέα της πρόληψης στον οποίο θα τοποθετούνταν άλλος επιστημονικός υπεύθυνος, πρόταση που ερχόταν σε αντίθεση με το καταστατικό, τον εσωτερικό κανονισμό και τη σύμβασή μου. Η άρνησή μου είχε τη στήριξη όλης της επιστημονικής ομάδας η οποία και εγγράφως τοποθετήθηκε το καλοκαίρι του ίδιου έτους.
Την περίοδο εκείνη που ήταν και προεκλογική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεκίνησε από την πλευρά μου η ενημέρωση των φορέων για τις μεθοδεύσεις του κ. Τζιμογιάννη και τις προσπάθειες παροπλισμού μου. Ο κ. Τζιμογιάννης το γεγονός ότι έτυχε σεβασμού από τη Δημοτική Αρχή και παρέμεινε, ενώ ήταν δικαίωμά της να ορίσει εκ νέου εκπρόσωπό της, όπως έγινε σε όλα τα υπόλοιπα Κ.Π. της χώρας μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, το μεταφράζει ως προσπάθεια εκδίωξης. Το ίδιο μεταφράζει και τη δικαιωματική απαίτηση του φορέα που εκπροσωπεί να έχει άποψη και λόγο για τη δομή που συμμετέχει ως βασικός εταίρος.
Αποκορύφωση ήταν η προκήρυξη της θέσης μου (Επιστημονικά υπευθύνου της Σχεδίας) τον Αύγουστο του 2020 από τον κ. Τζιμογιάννη. Προκήρυξη που ακυρώθηκε από το Δ.Σ. ως μη συνάδουσας με τις αποφάσεις του ΔΣ και τις αποφάσεις της Γ.Σ. Και μόνο από το γεγονός αυτό, γίνονται ξεκάθαρα αντιληπτές οι προθέσεις του, οι μεθοδεύσεις του όταν συναντά αντιστάσεις, αλλά και η παντελής αδιαφορία του για το Κ.Π.
Το Δ.Σ. όπως και εγώ ποτέ δεν αρνηθήκαμε προσλήψεις όπως ρίζεται. Αντιθέτως σύμφωνα με την εκτίμηση αναγκών που έγινε και με δική μου εισήγηση προτείναμε την πρόσληψη Ψυχιάτρου και Κοινωνικού Λειτουργού, κάτι που δεν τελεσφόρησε καθώς ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. δεν επιτρέπει προς το παρόν νέες προσλήψεις όπως κοινοποίησε με έγγραφό του. Έγγραφο που επίσης ο κ. Τζιμογιάννης παρερμηνεύει, αφού το έγγραφο απαγορεύει μόνο τις νέες προσλήψεις και όχι την ανανέωση συμβάσεων του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, όπως είναι η δική μου αλλά και πολλών στελεχών και επιστημονικά υπευθύνων των Κ.Π. της χώρας.
3. Πως αλήθεια φτάσαμε στην προανακριτική διαδικασία;
Αφού και αυτή η προσπάθεια απομάκρυνσής μου μέσω της προκήρυξης της θέσης μου απέτυχε, μπήκε σε εφαρμογή το τελευταίο του (τελευταίο;) σχέδιο το φθινόπωρο του 2020. Η «ανακάλυψη» από τον πρόεδρο ότι στο Κ.Π. λειτουργούσε θεραπευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου δίνονταν βεβαιώσεις και συστήνονταν η ανταγωνιστική των απιοειδών ουσία ναλτρεξόνη. Η θεματολογία αυτή έκτοτε επανερχόταν εκτός ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις παράλληλα με την αναγκαιότητα κατά τη γνώμη του προσφυγής του Δ.Σ. στη δικαιοσύνη. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη που ζητούσε από το Δ.Σ. δεν έβρισκε ανταπόκριση, με όλα τα μέλη τα Δ.Σ. να δηλώνουν αντίθετα σε μια τέτοια προοπτική. Παρόλα αυτά, ως γνωστόν, ο κ. Τζιμογιάννης προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά, με δύο μέλη της προηγούμενης διοίκησης.
Ακολούθησε τρίμηνη κωλυσιεργία (Ιανουάριος-Μάρτιος 2021) από την πλευρά του να συγκαλέσει Δ.Σ. με θέμα την ανανέωση της σύμβασής μου. Στη συνέχεια αγνόησε τις αποφάσεις τόσο του ΔΣ όσο και της Γ.Σ για την ανανέωσή της, όπου η μοναδική αρνητική ψήφος ήταν η δική του. Η πρωτοφανής συμπεριφορά του Προέδρου του ΔΣ να μην συμμορφώνεται με αποφάσεις του ΔΣ και της ΓΣ εξανάγκασε τους φορείς που συμμετέχουν στο ΔΣ της Αστικής Εταιρείας να ζητήσουν τη παραίτησή του. Την επόμενη μέρα έστειλε την παραίτησή του, προφανώς μπλοφάροντας, αφού μια εβδομάδα αργότερα την ανακάλεσε σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ. το οποίο του αρνήθηκε να προεδρεύσει. Στο επόμενο δε Δ.Σ. τέθηκε θέμα νομιμότητας της ανάκλησης της παραίτησής του.
Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. που επικαλείται ο πρόεδρος θεωρώντας τα αποκαλυπτικά, συμφωνώ ότι πράγματι είναι, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ισχυρίζεται, καθώς τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα όσα διαδραματίστηκαν, ενώ δικαιώνουν απόλυτα όσα καταμαρτυρώ. Να του επισημάνω ωστόσο, ότι για να έχει δικαίωμα να τα επικαλείται, θα πρέπει πρώτα να μελετηθούν και να υπογραφούν από τα μέλη του Δ.Σ. τα οποία μόλις πριν λίγες μέρες έλαβαν για πρώτη φορά πρακτικά, μετά από πιέσεις και διαμαρτυρίες τους και μετά από τρία ολόκληρα χρόνια συμμετοχής τους σε συνεδριάσεις.
4. Γιατί αλήθεια κ. Τζιμογιάννη δε γνωρίζατε τις υπηρεσίες της δομής που ήσασταν πρόεδρος;
Μήπως διότι ποτέ δε βάλατε ανάλογο θέμα στο Δ.Σ. παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα και επί χρόνια ζητούσαμε και εγώ και η επιστημονική ομάδα να παραστούμε για να ενημερώσουμε εκτενώς για τις υπηρεσίες και τις δράσεις μας; Επίσης πόσες φορές εσείς, ως πρόεδρος ενημερώσατε τα συμβούλια των φορέων της πόλης για τη δράση του Κ.Π.; Σε τελική ανάλυση θεωρείτε ότι σας τιμά η άγνοια που δηλώνετε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τη χορήγηση βεβαιώσεων με αριθμό πρωτοκόλλου της ίδιας σας της δομής; Ποιος τελικά ήταν ο ρόλος σας στο Κ.Π.;
5. Έκανε αλήθεια ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. και η Αρχή Διαφάνειας μήνυση;
Δεν προσέφυγε ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. στη δικαιοσύνη αλλά ο κ. Τζιμογιάννης στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και στη δικαιοσύνη. Ο ίδιος πήγε στον Οργανισμό αυτοκαταγγέλλοντας ως παράνομο το θεραπευτικό πρόγραμμα που λειτουργούσε στη Σχεδία επί 25 χρόνια. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.ΚΑ.ΝΑ. με έγγραφό του προς την Αρχή Διαφάνειας με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υπέβαλε αίτημα για διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Τζιμογιάννη. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβίβασε το αίτημα στην Εισαγγελία Ιωαννίνων όπου παράλληλα ο κ. Τζιμογιάννης και 2 μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. υπέβαλαν μήνυση. Αυτή τη στιγμή η Εισαγγελία Ιωαννίνων διενεργεί προανάκριση, ενώ η Αρχή Διαφάνειας μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση.
Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. όλα τα προηγούμενα χρόνια αναγνώριζε και σέβονταν απόλυτα το θεραπευτικό μας πρόγραμμα. Ο νυν πρόεδρος του Ο.ΚΑ.ΝΑ. μάλιστα κ. Θεοχάρης στη επίσκεψή του στο Κέντρο στις 06.03.2020, στην οποία συμμετείχαμε όλο το επιστημονικό προσωπικό και μέλη της διοίκησης, ενημερώθηκε από εμένα και για το θεραπευτικό μας πρόγραμμα για το οποίο και εξέφρασε τον θαυμασμό του και την άποψη ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να προσέφεραν και τα υπόλοιπα Κ.Π. ανάλογες θεραπευτικές υπηρεσίες. Ο προηγούμενος δε πρόεδρος κ. Καφετζόπουλος, χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια της θητείας του (2015-2020) το Κ.Π. Ιωαννίνων ως πρότυπο, προτρέποντας και τα υπόλοιπα Κ.Π. να παρέχουν κατά το παράδειγμα της Σχεδίας ανάλογες θεραπευτικές υπηρεσίες.
6. Υπήρχε αλήθεια εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. το οποίο και όφειλε το Κ.Π. να υλοποιεί, ή όπως ισχυρίζεται ο κ Τζιμογιάννης έπρεπε να υπάρχουν μόνο συμβουλευτικού-ψυχοκοινωνικού τύπου παρεμβάσεις;
Το θεραπευτικό πρόγραμμα περιγράφεται στη μελέτη σκοπιμότητας Ίδρυσης και Λειτουργίας του Σ.Σ.Κ.Ν.Ν.Ι, στο καταστατικό του Σ.Σ.Κ.Ν.Ν.Ι., στα φυλλάδια του Κ.Π. που εκδόθηκαν και με την η έγκριση του ΟΚΑΝΑ, σε έγγραφο που στάλθηκε στη Διεύθυνση Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας η οποία Διεύθυνση αποδέχτηκε πλήρως τα στοιχεία χωρίς να θέσει θέμα νομιμότητας του θεραπευτικού μας προγράμματος. Στις προγραμματικές συμβάσεις της Σχεδίας από το 2008 μέχρι το 2020 που εγκρίνονταν και χρηματοδοτούνταν από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. Στην ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση (2015-2020) αναφέρεται ρητά: «Το Κ.Π. δέχεται χρήστες παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών (όχι αλκοόλ) μετά από εκούσια προσέλευση για θεραπεία. Το θεραπευτικό του πρόγραμμα είναι ανοιχτό, σε ατομική βάση και η συχνότητα των συναντήσεων εξατομικεύεται. Παρέχεται μεταθεραπευτική στήριξη για την πρόληψη της υποτροπής για τη λειτουργική ενσωμάτωση των απεξαρτημένων στην ευρύτερη κοινωνία. Παρέχεται βοήθεια στις οικογένειες των χρηστών. Λειτουργεί επίσης ως κέντρο παροχής πληροφοριών για όλα τα θεραπευτικά προγράμματα στον ελλαδικό χώρο». Ενώ όλες οι συμβάσεις που υπογράφω από το 1996 ως Επιστημονικά Υπεύθυνος με το Κ.Π. και παλιότερα με τον Σ.Σ.Κ.Ν.Ν.Ι .περιγράφουν την υποχρέωση από την πλευρά μου παροχής θεραπευτικών υπηρεσιών.
7. Η σύσταση λήψης ναλτρεξόνης στο πλαίσιο του εγκεκριμένου αυτού θεραπευτικού προγράμματος ήταν αλήθεια παράνομη και η ναλτρεξόνη είναι ναρκωτικό;
Η πρόληψη της υποτροπής είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης και αναφέρεται ρητά στην Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στον ΟΚΑΝΑ και το Κέντρο Πρόληψης Ιωαννίνων. Στην πρόληψη μάλιστα της υποτροπής, εκτός των συμβουλευτικών και υποστηρικτικών παρεμβάσεων, διαθέτουμε σήμερα ένα ισχυρό και αποτελεσματικό όπλο, τη ναλτρεξόνη.
Σύμφωνα με Γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους η ναλτρεξόνη δεν βρίσκεται στον κατάλογο των ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με το Π.Δ.148/2007 «η ναλτρεξόνη χορηγείται από Δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και ιατρούς ως συμπληρωματική αποτρεπτική αγωγή σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης από οπιοειδή και αλκοόλ υπό την προϋπόθεση της συνεχούς ιατρικής παρακολούθησης. Στόχος είναι η μείωση των υποτροπών». Σύμφωνα με τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων «η ναλτρεξόνη είναι ένας ανταγωνιστής των οπιοειδών, δίχως ευφορικές ή εθιστικές ιδιότητες, παρεμποδίζοντας έτσι τη δράση της ηρωίνης. Χορηγείται στα πλαίσια θεραπευτικού προγράμματος με παράλληλη ψυχοθεραπευτική υποστήριξη, η οποία φαίνεται πως αυξάνει τη συμμόρφωση του χρήστη στους κανόνες του προγράμματος βελτιώνοντας έτσι την τελική έκβαση». Στον πρακτικό οδηγό του ΟΚΑΝΑ «Θεραπεία διαταραχών χρήσης ουσιών» που απευθύνεται στον µη ειδικό ιατρό κατά την άσκηση του επαγγέλματός του, παρέχονται συγκεκριμένες οδηγίες όσον αφορά τη χρήση της ναλτρεξόνης για την πρόληψη των υποτροπών.
Αναφορικά με το αν η ναλτρεξόνη μπορεί να χρησιμοποιείται σε στεγνά προγράμματα, όπως είναι το θεραπευτικό πρόγραμμα της Σχεδίας, σύμφωνα με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. «αυτό που διαφοροποιεί τα Θεραπευτικά Προγράμματα Υποκατάστασης από τα υπόλοιπα θεραπευτικά προγράμματα (στεγνά), είναι η χορήγηση οπιοειδών ουσιών, όπως η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη». Η ναλτρεξόνη δεν ανήκει στα υποκατάστατα για αυτό και στην Ελλάδα χορηγείται από πολλά «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, όπως το Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων Πρόγραμμα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιανός», το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το Πρόγραμμα Θεραπείας Αθηνά, οι Μονάδες Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ και το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης της κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοολισμού του Γ.Ν.Ι. Γ Χατζηκώστα, στο οποίο συμμετέχουν ο Ο.ΚΑ.ΝΑ και το ΚΕΘΕΑ.
Συμπερασματικά η ναλτρεξόνη δεν ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, δεν προκαλεί ευφορία και δεν έχει καμία επίδραση στην ψυχική σφαίρα. Πρόκειται για ανταγωνιστή των οπιούχων ουσιών που σημαίνει ότι η λήψη της καταργεί πλήρως τη φαρμακολογική δράση των οπιούχων ναρκωτικών ουσιών, όπως είναι η ηρωίνη και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιείται από στεγνά θεραπευτικά προγράμματα όπως και γίνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
9. Η χορήγηση βεβαιώσεων στο πλαίσιο του εγκεκριμένου θεραπευτικού προγράμματος ήταν αλήθεια παράνομη;
Σύμφωνα με το πλαίσιο του ισχύοντος νόμου (παρ.1 άρθρου 33 του Ν.4139/2013) «Μετά την ολοκλήρωση με επιτυχία του εγκεκριμένου κατά νόμο συμβουλευτικού ή θεραπευτικού προγράμματος σωματικής αποτοξίνωσης με η χωρίς υποκατάστατα και σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης, πιστοποιείται εγγράφως από τον επιστημονικό διευθυντή του οικείου Προγράμματος». Συνεπώς ασφαλώς δίνονταν βεβαιώσεις και στο δικό μας θεραπευτικό πρόγραμμα, καθώς αποτελούν δικαίωμα του κάθε ωφελούμενου μιας δομής, αλλά και γιατί εισαγγελείς παρέπεμπαν υπόδικους εξαρτημένους χρήστες για απεξάρτηση στο θεραπευτικό πρόγραμμα της «Σχεδίας. Φυσικά δεν υπάρχει τίποτε ψευδές σε αυτές όπως ισχυρίζεται ο κ. Τζιμογιάννης. Βεβαιώσεις που εδώ και 25 χρόνια δίνονται με αριθμό πρωτοκόλλου του Κ.Π σημαίνει ότι η διοίκηση γνωρίζει πλήρως την ύπαρξή τους και αν ισχυρίζεται το αντίθετο αποτελεί τεράστια μομφή για την ίδια. Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Τζιμογιάννης επιμένει ότι τίποτε από όλα αυτά δεν γνώριζε. Χ
10. Πόσο αλήθεια είναι ότι «Τα ναρκωτικά βυθίζουν τη Σχεδία» όπως ισχυρίζεται ο «Πρωινός Λόγος»;
Η Σχεδία και το θεραπευτικό της πρόγραμμα του οποίου είχα την ευθύνη λειτουργούσε πάντα με γνώμονα τις επιστημονικές επιταγές και φυσικά τις νομικές προϋποθέσεις για την απεξάρτηση. Όπως εμπεριστατωμένα ανέφερα η ναλτρεξόνη δεν είναι ναρκωτικό, δεν είναι υποκατάστατο, δεν έχει ευφοριογόνες ή εθιστικές ιδιότητες, δεν έχει καμία επίδραση στην ψυχική σφαίρα. Πως λοιπόν βυθίζεται από τα ναρκωτικά η Σχεδία; Γιατί ο κ. Τζιμογιάννης δεν διαψεύδει τον τίτλο του Πρωινού Λόγου και τον υιοθετεί ουσιαστικά μιλώντας για έγκριτο δημοσιογράφο; Το ήθος και η ακεραιότητά μου δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και από κανέναν έως σήμερα και οι ωφελούμενοι της Σχεδίας το γνωρίζουν πολύ καλά όπως και την προσφορά μου και το έργο μου και συνεχίζουν να στηρίζουν αυτή τη δομή. Για όσους με κατηγορούν ότι είμαι ελέφαντας δεν θα τους κάνω τη χάρη να απολογηθώ ότι δεν είμαι.
Η κοινωνία κ. Τζιμογιάννη δεν περιμένει. Η κοινωνία ξέρει…
Διότι έχει ευεργετηθεί από τη Σχεδία και τις υπηρεσίες της των οποίων είχα και έχω την επιστημονική ευθύνη. Και αυτό που ξέρει είναι ότι ένα θεραπευτικό πρόγραμμα της περιοχής έχει διακοπεί εξαιτίας σας με ανθρώπους να μένουν αβοήθητοι και ότι ο πρόεδρος της δομής ασχολείται αποκλειστικά με τη δίωξη του επιστημονικά υπευθύνου της εφευρίσκοντας παρανομίες και αγνοώντας επιδεικτικά ακόμη και βασικές ανάγκες του Κ.Π. (ίσως είμαστε το μοναδικό Κέντρο που δεν έχει προμηθευτεί πλατφόρμα εξ αποστάσεως υλοποίησης δράσεων παρά τη σχετική απόφαση του Δ.Σ.).
Αυτό που ίσως δε γνώριζε και μαθαίνει τώρα είναι ότι ο πρόεδρος δε γνώριζε 25 χρόνια τις υπηρεσίες που προσέφερε η δομή που διοικούσε, προτιμά να διοικεί με το προηγούμενο Δ.Σ. και όχι με αυτούς που όρισαν οι φορείς, ότι θεωρεί πως όλη η ηγεσία της πόλης (Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης, Μητροπολίτης) έχει συνωμοτήσει εναντίον του, ότι μια αντικατάστασή του από την Δημοτική Αρχή, όπως έχει κάθε δικαίωμα, ισοδυναμεί στο μυαλό του με εκδίωξη, ότι ο επί 25ετίας επιστημονικά υπεύθυνος και δημιουργός της του Κ.Π. είναι για εκείνον ένας αναλώσιμος “συμβασιούχος”, ότι μπορεί να προκηρύσσει θέσεις όπως τον βολεύουν, να μην υπογράφει συμβάσεις παρά τις όποιες αποφάσεις, να δίνει πρακτικά για υπογραφή κάθε τρία χρόνια, να κρατάει κενά στο πρωτόκολλο, να παραιτείται και να επανέρχεται ανάλογα με τις διαθέσεις του, να υλοποιεί ή να μην υλοποιεί αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του Κ.Π. και κυρίως ο φορέας που εκπροσωπεί να μη μιλάει και να μη του φέρει αντιρρήσεις.
Και ένα ρητορικό ερώτημα: Πόσο πετυχημένος, ικανός, ευφυής και αναντικατάστατος είναι ο επικεφαλής μιας δομής που επί 25 έτη αισθανόταν ιδιαίτερα περήφανος για το έργο που παράγεται, αλλά το 26ο ανακάλυψε ότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν κατά συρροή κακουργηματικές πράξεις και συνεχίζει να θεωρεί ότι πρέπει να αφεθεί να συνεχίσει να διοικεί τη δομή αυτή;
Η κοινωνία κ. Τζιμογιάννη ξέρει… Και όσα δεν ήξερε τα έμαθε.
Προσωπικά αντιμετωπίζω τη συγκεκριμένη κρίση ως ευκαιρία αλλαγής, ανασύνταξης και επανεκκίνησης του Κ.Π. το οποίο μπορεί να έχει πληγεί, γνωρίζω όμως καλύτερα από τον καθένα ότι και μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει. Όσο για μένα όπως είχε πει ο Ρούζβελτ «Σας ζητώ να με κρίνετε από τους εχθρούς που έκανα» και όπως έγραψε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος «Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».».