Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την έρευνα και την υποστήριξη των νέων επιστημόνων

on .

IATRIKO ERGASTHRIO

• Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας Ν. Κεραμέως και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη για τη στήριξη των νέων επιστημόνων κατέθεσαν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, έπειτα από πρωτοβουλία των τομεαρχών Παιδείας Ν. Φίλη και Μ. Τζούφη, του τομεάρχη Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση και του αναπλ. τομεάρχη για την Έρευνα Ι. Σαρακιώτη.
Όπως επισημαίνουν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε ένα συνεκτικό σχέδιο για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας, με θεσμικές παρεμβάσεις και αύξηση των δημόσιων δαπανών.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν, τα μέτρα «στήριξης» της κυβέρνησης της ΝΔ περιλαμβάνουν ακύρωση των προσλήψεων νέων επιστημόνων, υποχρεωτική ένταξη των μεταδιδακτόρων ερευνητών στο ενιαίο μισθολόγιο, επαναφορά των συμβάσεων έργου έναντι των συμβάσεων εργασίας, κομματικοποίηση του ΕΛΙΔΕΚ, όπως και αποσάθρωση του ενιαίου χώρου πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, με τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν απαντήσεις σχετικά με:
- το σχεδιασμό των αρμόδιων υπουργείων για αξιοποίηση των πόρων της νέας χρηματοδοτικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027 ώστε να υποστηριχθούν οι νέοι ερευνητές,
-τη συνέχεια του προγράμματος απόκτησης «Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας» για νέους επιστήμονες,
-  τη συνέχεια του προγράμματος υποτροφιών σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες ερευνητές του ΙΚΥ που ενεργοποιήθηκε το 2015.