Στον «αέρα» η περιουσία ιδιοκτητών μικρών ακινήτων

on .

SXEDIO SPITIOY

Μπορεί το ενδιαφέρον και η προσοχή όλων τον τελευταίο χρόνο να είναι στραμμένο στην εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο ένα σοβαρό πολεοδομικό θέμα δημιουργεί πονοκέφαλο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο λόγος, για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που μετά από δυο χρόνια δεν θα μπορούν να βγάζουν οικοδομική άδεια, σύμφωνα με το νόμο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» και οι μεταβιβάσεις ακινήτων.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2023 καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα κάτω από τα 4 στρέμματα, ρύθμιση που αφορά γήπεδα επιφάνειας 750 τ.μ., με ελάχιστο «πρόσωπο» 10 μ. και ελάχιστο βάθος 15 μ., που υφίστανται από το 1962. Οικόπεδα 1.200 τ.μ., με ελάχιστο «πρόσωπο» 20 μ. και ελάχιστο βάθος 35 μ., που υφίστανται από το 1964. Επίσης ιδιοκτησίες 2.000 τ.μ. με ελάχιστο «πρόσωπο» 25 μ. και ελάχιστο βάθος 40 μ., που υφίστανται από το 1978 ή από το 1977.

Πολεοδομική «βόμβα»
Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για πολεοδομική «βόμβα» που απειλεί να τινάξει στον αέρα την περιουσία πολλών μικροϊδιοκτητών. Το θέμα αναδεικνύει στα Αθηναϊκά «Νέα», ο Προκόπης Γιόγιακας, σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν οικοδομική άδεια (μέσα στο χρονικό όριο που ορίζει ο νέος νόμος) θα αναγκαστούν να την πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί. Έτσι οι μεγάλοι (ιδιοκτησιακά) θα γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι και οι άλλοι δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη περιουσία τους. Όταν κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος προέβησαν σε διευκρινίσεις, σύμφωνα με τις οποίες δίνεται στους ιδιοκτήτες η δυνατότητα να προχωρήσουν στην έκδοση της οικοδομικής άδειας χωρίς να μετράει ο χρόνος που χρειάζεται για τις άδειες του Δασαρχείου ή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Επιπλέον, κατά το Υπουργείο, η οικοδομική άδεια ισχύει για τέσσερα ακόμα χρόνια, ενώ δεν αλλάζει τίποτα για την εκτός σχεδίου δόμηση στα τέσσερα στρέμματα.
«Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πέντε από τους 24 μήνες που έχει στη διάθεσή του κάποιος ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου εκτός σχεδίου (που είναι κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο) για να εκδώσει άδεια δόμησης, δυστυχώς στην πράξη είναι όλα παγωμένα» αναφέρει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων -Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης.
Και προσθέτει ότι «και στην περίπτωση που εκδίδονται, αυτό γίνεται με τους δυσμενέστερους όρους που ορίζουν οι διάφοροι νόμοι και ΠΔ που εφαρμόζονται κατά περίπτωση, μια και ανάλογα με την Πολεοδομία εφαρμόζεται διαφορετική προσέγγιση».

Το οδικό δίκτυο
Κατά τον κ. Καλογιαννάκη, εμπόδιο στην έκδοση άδειας δόμησης είναι και ο μη καθορισμός του οδικού δικτύου της χώρας, το οποίο επηρεάζει την οικοδομησιμότητα των εν λόγω αγροτεμαχίων. Για αυτή την περίπτωση, δεν έχει προβλεφθεί να μην προσμετράται η καθυστέρηση αυτή, όπως ισχύει για τα δασαρχεία και την Αρχαιολογία.
Όπως λέει, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία καθορισμού του οδικού δικτύου στα επόμενα δύο χρόνια, και η πρόταση του τεχνικού κόσμου είναι, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, να μην υπάρξει αλλαγή στη δόμηση στα αγροτεμάχια αυτά. Ακόμη σύμφωνα με τον Πρόεδρο μεγάλο πρόβλημα αναμένεται «και στο πέρας του διαστήματος των δύο χρόνων όπου οι ιδιοκτήτες θα τρέξουν να καταθέσουν αιτήματα για την έκδοση αδειών δόμησης, ώστε να διασφαλίσουν το δικαίωμα να χτίσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι πολεοδομίες λόγω του φόρτου εργασίας θα αδυνατούν να ανταποκριθούν. Μετά το διάστημα αυτό η αξία του αγροτεμαχίου θα απομειωθεί κατακόρυφα, σε σημείο να είναι εκμεταλλεύσιμο μόνο για αγροτική χρήση».

***
Πάντως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα είναι ήδη γνωστά και όπως λέει ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Ταγαράς, «ελλείψεις και κενά υπάρχουν, αλλά θα αντιμετωπιστούν είτε με ερμηνευτικές εγκυκλίους είτε με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις».