Η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες του Δήμου

on .

DHMARXEIO IOANNINON

• Δύσκολη χρονιά το 2020, μεταβατική το 2021, η κρίση δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας, όμως ο Δήμος Ιωαννιτών κατέγραψε επιτυχίες, ήταν η βασική τοποθέτηση του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων που είχε θέμα τον απολογισμό δράσεων του περασμένου έτους.

Ο Δήμαρχος υποστήριξε μάλιστα ότι η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες και ανέτρεψε τους σχεδιασμούς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το 2021 με τους μαζικούς εμβολιασμούς θα αρχίσει προοδευτική αποκατάσταση μιας κάποιας κανονικότητας.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο η πανδημία έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική με τις κοινωνικές δομές του Δήμου και τον ΟΚΠΑΠΑ να μεριμνούν ώστε κανένας πολίτης να μην αισθάνεται μόνος και ανήμπορος.
Σε επιμέρους θέματα ο Δήμαρχος ανέφερε ότι λύθηκαν χρονίζοντα προβλήματα των σχολείων, λειτούργησε άψογα ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας, αναβαθμίστηκε το Δημοτικό Ραδιόφωνο, έκανε λόγο για υποδειγματική λειτουργία του ΟΚΠΑΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης στις υψηλού επιπέδου παραγωγές των πολιτιστικών δομών του Δήμου και στην οργάνωση της ΔΗΑΝΕΤΑΙ.
Σε ό,τι αφορά τα έργα, σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΙ κατάφερε παρά τις αντιξοότητες να προχωρήσει το έργο επέκτασης του βιολογικού που καθυστερεί επί έτη (με έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο), ενώ αναδείχθηκε μειοδότης για το έργο απομάκρυνσης της λυματολάσπης με όρους που συμφέρουν την επιχείρηση. Αναφέρθηκε επίσης στα έργα που έχουν δρομολογηθεί για τις περιοχές Σταυρακίου – Νεοχωρόπουλου Αμφιθέας και Ολυμπιάδας, για το κέντρο της πόλης και τη Μπάφρα κ.α.
«Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 -είπε σε άλλο σημείο του απολογισμού ο κ. Μ. Ελισάφ- είχε έναν από τους υψηλότερους δείκτες υλοποίησης και προγραμματισμού παρά τις τεράστιες δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ».
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στον πολύπαθο διαγωνισμό για τον οδοφωτισμό, τονίζοντας ότι η πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας με διαφάνεια.

Η καθαριότητα
Ο Δήμαρχος αναγνώρισε το πρόβλημα που υπήρξε στην αρχή της θητείας της Δημοτικής Αρχής στον τομέα της καθαριότητας, υποστηρίζοντας ότι έγιναν συντονισμένες προσπάθειες πέρα από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της υπηρεσίας με τις περιορισμένες δυνατότητές της με τη συμμετοχή ιδιώτη, με την πρόσληψη 38 εργαζομένων 8μηνης εργασίας, καθώς και με την υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΗΠΕΙΡΟΣ, με την αξιοποίηση των δυο νέων επιχορηγήσεων από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ αλλά και με ιδίους πόρους για την πλήρη ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων και όχι μόνον. «Κατά γενική ομολογία η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά», υποστήριξε.

Επίθεση από Μπέγκα -  Σύλλογο ΟΤΑ
Πριν από τη συνεδρίαση συντονισμένα «πυρά» για την ανάθεση από την Οικονομική Επιτροπή τμήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, με την ίδια μάλιστα φράση περί «φάμπρικας» εξαπέλυσε η παράταξη του πρώην Δημάρχου Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα» και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων.
Η παράταξη του πρώην Δημάρχου, υποστηρίζει ότι «με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή έρχεται να προσθέσει μια ακόμα, πέμπτη κατά σειρά, ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων για άλλους δύο μήνες χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα διασφάλιζε τον ανταγωνισμό και προφανώς μια πιο συμφέρουσα τιμή ανά τόνο για το Δήμο», κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή, ότι «τεχνηέντως φροντίζει να αποδυναμώνει τη διεύθυνση καθαριότητας, μεταθέτοντας συνεχώς χρονικά τις προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού για την ενίσχυσή της».
Στο ίδιο «μήκος κύματος» είναι και ο Σύλλογος ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, ο οποίος προσθέτει ότι με τα χρήματα που δίνονται στην Εταιρία θα μπορούσαν να προσληφθούν 19 μόνιμοι υπάλληλοι.

Ζήτησε συνεννόηση
Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση για τον απολογισμό ο Δήμαρχος Ιωαννίνων -με δόση αυτοκριτικής- απηύθυνε πρόσκληση - έκκληση προς τις άλλες παρατάξεις για συνεννόηση υπογραμμίζοντας τα εξής: «Όλοι αγαπάμε τα Γιάννενα και οφείλουμε να συνεννοηθούμε για τα μείζονα και σοβαρά, για όσα μπορούν να θέσουν την πόλη σε τροχιά εξωστρέφειας και ανάπτυξης. Όσα έγιναν τους προηγούμενες μήνες και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν δεν είναι λίγα. Μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν περισσότερα. Μπορούσαμε πιθανόν καλύτερα. Για τα περισσότερα και τα καλύτερα είμαστε εδώ. Ο καθένας από την θέση ευθύνης που κατέχει».