Στόχος η βιωσιμότητα των Δασικών Συνεταιρισμών!

on .

DASERGATES

Μέτρα που στηρίζουν τους Δασικούς Συνεταιρισμούς έχει λάβει η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια και γι’ αυτό δεν κρίνει πως συντρέχουν σήμερα λόγοι προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές όπως η μείωση του ελάχιστου αριθμού ατόμων που απαιτούνται για τη σύστασή τους.
Αυτό προκύπτει από απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά σε ερώτηση του Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος ζητούσε να διερευνηθεί η πιθανότητα μείωσης του αριθμού των μελών των Συνεταιρισμών και να ληφθούν μέτρα ενίσχυσής τους.
Πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέσω της οποίας γίνεται γνωστό ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου υπάρχουν σήμερα 19 Δασικοί Συνεταιρισμοί εγγεγραμμένοι στο σχετικό Μητρώο του Κράτους και συνολικά 508 δασεργάτες, εκ των οποίων οι 484 μέλη τους, ενώ στην Π.Ε. Ιωαννίνων λειτουργεί Ένωση Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας με 15 εγγεγραμμένους φορείς!
Διευρυμένη σύνθεση
Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο συστήνεται πλέον και λειτουργεί κάθε νέος Δασικός Συνεταιρισμός, καθώς οι τεθείσες από τον νόμο του 2016 προθεσμίες προσαρμογής των φορέων που λειτουργούσαν κατά την ψήφισή του έχουν λήξει εδώ κι ένα σχεδόν χρόνο, τονίζεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών που κοινοποίησε ο Γ. Αμυράς στον Στ. Καλογιάννη.
Μεταξύ άλλων, με τον νόμο του 2016 προβλέφθηκε ότι για τη σύσταση ΔΑΣΕ απαιτούνται τουλάχιστον 21 άτομα προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, αποκλείονταν όμως από μέλη τους οι έμποροι ξυλείας, οι σύζυγοί τους και οι συγγενείς πρώτου βαθμού. Το συγκεκριμένο όμως κώλυμα απαλείφθηκε με νόμο του 2019 και έπειτα από απαίτηση των ίδιων των Δασικών Συνεταιρισμών. Έτσι, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «διευρύνθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης του ελάχιστου απαραίτητου αριθμού των 21 μελών για την σύσταση δασικού συνεταιρισμού. Η αναζήτηση νέων μελών μπορεί να διευρυνθεί πέρα από τα στενά όρια της τοπικής κοινότητας ή δήμου ώστε να συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός μελών και να δημιουργηθούν εύρωστοι και υγιείς δασικοί συνεταιρισμοί».
Mέτρα στήριξης
Στην απάντηση του Υφυπουργού γίνεται αναφορά και στα μέτρα στήριξης των ΔΑΣΕ και των δασεργατών μελών τους όπως το γεγονός ότι η εκμετάλλευση των δημοσίων δασών σήμερα γίνεται μόνο μέσω αυτών, αλλά και το ότι η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία του επαγγέλματος του δασεργάτη, το έχει εντάξει στα βαρέα επαγγέλματα.
Καταλήγοντας στο έγγραφό του το Υπ. Περιβάλλοντος τονίζει χαρακτηριστικά: «Κατόπιν όλων των ανωτέρω, η άποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι δεν επιβάλλεται τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 4423/2016, για την μείωση του ελάχιστου αριθμού ατόμων που απαιτούνται για την σύσταση ΔΑΣΕ. Άλλωστε, αυτός ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου περί δασικών συνεταιρισμών, καθώς είχε προκύψει κατακερματισμός αυτών σε ολιγομελείς ενώσεις ατόμων οικογενειακής απασχόλησης με σημαντικό πρόβλημα βιωσιμότητας».