Οι μελέτες… αράχνιασαν για τον οδικό άξονα Καλπακίου - Κόνιτσας

on .

IOANNINA KONITSA KALPAKI PINAKIDA

• Στο… περίμενε για μια περίπου δεκαετία βρίσκεται ένα ακόμη οδικό έργο στο Νομό Ιωαννίνων, καθώς σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Ο λόγος για τον οδικό άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα, που η μελέτη τεχνικών έργων και του κτηματολογίου παραμένει ακόμη σε διαδικασία έγκρισης! Οι κάτοικοι της περιοχής βέβαια που άκουγαν εδώ και χρόνια τόσα πολλά για την σημασία του εν λόγω έργου, πλέον έχουν σταματήσει να ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα ξεκολλήσει, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι οι μελέτες έχουν… αραχνιάσει στα γραφεία των υπουργείων.
Ο Στ. Καλογιάννης
Για το θέμα της ολοκλήρωσης των μελετών βελτίωσης του οδικού άξονα Καλπάκι - Κόνιτσα και την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είχε ζητήσει να ενημερωθεί ο Σταύρος Καλογιάννης από τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή.
Η απάντηση όμως δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για άμεση απεμπλοκή του έργου: «Εξακολουθούν να εκκρεμούν οι εγκρίσεις της μελέτης των Τεχνικών Έργων και του Κτηματολογίου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 33,6 εκατομμύρια € (με ΦΠΑ) βάσει της σχετικής εγκεκριμένης Οριστικής μελέτης Οδοποιίας.

Με την ολοκλήρωση και ωρίμανση των μελετών, θα εξεταστεί η ένταξη σε ανάλογο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη δημοπράτηση του έργου».
Με αφορμή την απάντηση του υπουργού ο Γιαννιώτης βουλευτής υπενθύμισε ότι ο ίδιος το 2012 ως αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών είχε εγκρίνει τη διάθεση πίστωσης 2.000.000 ευρώ για την εκπόνηση των μελετών του άξονα Καλπάκι - Κόνιτσα.

Την περίοδο 2015 – 2019, επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ, κανένα νέο έργο υποδομής στη χώρα δεν ωρίμασε, δυστυχώς, από τεχνική και χρηματοδοτική άποψη, ούτε ξεκίνησε να κατασκευάζεται. Το έργο Καλπάκι – Κόνιτσα δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
«Όμως ο βελτιωμένος, από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών και σε επίπεδο οδικής ασφάλειας, άξονας Καλπάκι – Κόνιτσα, θα δώσει ώθηση στην διαπεριφερειακή σύνδεση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, θα τονώσει τις μεταφορές, τον τουρισμό, το εμπόριο και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τους Δήμους Κόνιτσας και Πωγωνίου, ως συνέχεια της Ιόνιας Οδού. Για τους λόγους αυτούς είναι αναγκαία η προώθησή του», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Στ. Καλογιάννης.