Ακυρώθηκε το Συνέδριο Γονιμότητας που θα γινόταν τον Ιούλιο στα Γιάννενα

on .

SYNEDRIO GONIMOTHTAS AFISA 14 6 21

• Στην ακύρωση του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, το οποίο είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στα Γιάννενα αρχές Ιουλίου, προχώρησε χθες η Οργανωτική του Επιτροπή, υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσε το βίντεο παρουσίασής του και τις μαζικές αποχωρήσεις χορηγών και ομιλητών.
Τα επικριτικά σχόλια για το περιεχόμενο του σποτ - πολλοί το χαρακτήρισαν ενοχοποιητικό, ρατσιστικό, στερεοτυπικό και οπισθοδρομικό - οδήγησαν και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου στην απόφαση να αποσύρει την αιγίδα από το Συνέδριο, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση της Προεδρίας. Αλλά και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θ. Λιβάνιος ανακοίνωσε μέσω twitter ότι και η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας.
Το απόγευμα της Κυριακής ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ γνωστοποίησε ότι αποσύρει την ομιλία και τον χαιρετισμό του στο συνέδριο, ενώ συνεχίστηκαν και χθες ανακοινώσεις απόσυρσης συμμετοχής, όπως η Πρυτανεία του Πανεπ. Ιωαννίνων (Τρ. Αλμπάνης) και η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική (Αντιπρύτανης Μ. Πασχόπουλος), όταν ήδη είχε ληφθεί η απόφαση οριστικής ακύρωσης του συνεδρίου! Ας σημειωθεί ότι στην τετραμελή Οργανωτική Επιτροπή συμμετείχε και ο Κ. Ζηκόπουλος, Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Παρερμηνεύτηκε το μήνυμα…
Από την πλευρά τους οι διοργανωτές του συνεδρίου στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η απόφαση ακύρωσης ήταν ομόφωνη «λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε».
Σύμφωνα με τους ίδιους «το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική». Σε άλλο σημείο η Οργανωτική Επιτροπή επισημαίνει ότι «το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση. Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωσή της από λανθασμένα στερεότυπα. Πράγματι, σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς».