Σε άνω των 60 ετών θα χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca

on .

EMBOLIO ASTRAZENECA

• Με την πανδημία του κορωνοϊού να εμφανίζει συνεχώς τάση αποκλιμάκωσης (χθες ανακοινώθηκαν 472 νέα κρούσματα- από τα οποία 11 στα Γιάννενα, 18 θάνατοι και 353 διασωληνωμένοι), αναδιατάσσεται και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με την Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγείται όπως το εμβόλιο της AsrtaZaneca να χορηγείται πλέον σε ηλικίες άνω των 60 ετών.
Όπως ανέφερε στη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση η Πρόεδρός της Μαρία Θεοδωρίδου, η Επιτροπή Εμβολιασμού είχε αξιολογήσει προ δύο μηνών την επιδημία της Covid- 19 και την πολύ σπάνια παρενέργεια θρομβώσεων με θρομβοπενία από το AstraZeneca. Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, ο κίνδυνος μόλυνσης και θανάτου από Covid ήταν τότε συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εμφάνισης των παρενεργειών από το εμβόλιο. Στην παρούσα φάση και καθώς η διασπορά του ιού έχει μειωθεί σημαντικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί του κινδύνου από τις παρενέργειες.
Η Επιτροπή εισηγείται επίσης να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης, όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο.

Κανονικά η 2η δόση
Παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση. Η σύσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και να προτιμηθεί ένα άλλο εμβόλιο μόνο σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση. Δεν δίνεται η δυνατότητα να αλλάξει η δεύτερη δόση χωρίς ιατρικό λόγο.
«Η σύσταση γίνεται για να βελτιώσει τα πράγματα, όχι για να τα περιπλέξει», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, θα συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο.
Ο αριθμός των ακυρώσεων για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca είναι 1,89%, εξήγησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Η ακύρωση αυτή δεν είναι εξαιρετικά μεγαλύτερη σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Όπως είπε έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 1 εκατομμύρια εμβόλια με το AstraZeneca, ενώ ως προχθές έχουν ήδη γίνει οι 270.000 δεύτερες δόσεις και δεν έχει αναφερθεί κανέναν περιστατικό όσον αναφορά τις δεύτερες δόσεις.

Αλλαγές στα ραντεβού
Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης AstraZeneca και είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως πρόκειται για σύσταση και όχι για απαγόρευση.
«Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, αυτό επιτρέπεται» είπε χαρακτηριστικά.
Αυτό σημειώνεται και στην εισήγηση της επιτροπής, στην οποία αναφέρεται πως «όσα άτομα 30–59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό».
Τι γίνεται με
τη δεύτερη δόση;
Όσον αφορά στη 2η δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης και πρόκειται για περιπτώσεις με θρόμβωση/θρομβοπενία, θα μπορεί ο θεράπων γιατρός από τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου, να κάνει αίτηση για αλλαγή της β’ δόσης.
Παράλληλα, στο σκεπτικό που αναρτήθηκε στο emvolio.gov.gr, αναφέρεται πως «η εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια – στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός εμβολίων της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις μετά τη διενέργεια 13.400.000 δεύτερων δόσεων του εμβολίου (1,3 ανά 1.000.000 δόσεις)».
Ως εκ τούτου, αναφέρεται πως «η Επιτροπή συνιστά τα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο».
Ποιοι εξαιρούνται από τη σύσταση:
1. Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
2. Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
3. Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Από τα 472 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, στην Ήπειρο καταγράφηκαν συνολικά 12 (11 σε Γιάννενα - 1 σε Πρέβεζα), ενώ τα περισσότερα προέρχονται από την Αττική 181 και τη Θεσσαλονίκη 48. Να σημειωθεί ότι τα κρούσματα σε όλες τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες είναι κάτω των 20.

Κάηκε... ψησταριά
Βαριά καμπάνα έπεσε σε ψησταριά των Ιωαννίνων, καθώς μετά από έλεγχο αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι εξυπηρετούσε έξι πελάτες σε εσωτερικό χώρο. Αποτέλεσμα να επιβληθεί στην επιχείρηση πρόστιμο 3.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες, ενώ από 300 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε στον καθένα από τους έξι πελάτες.
Εκτός αυτών την Κυριακή βεβαιώθηκαν και πέντε παραβάσεις για μη χρήση μάσκας (3 σε Άρτα και από 1 σε Θεσπρωτία - Πρέβεζα).