Εθελοντές... έφεραν ξανά στο φως μνημεία του Ζαγορίου!

on .

GEFYRIA KATHARISMOS ZAGORI 16 6 21

• Εκατοντάδες πέτρινα γεφύρια και άλλα μνημεία του μακρινού και πιο πρόσφατου παρελθόντος βρίσκονται διάσπαρτα σ’ όλο τον Νομό Ιωαννίνων, συχνά αθέατα απ’ τους περαστικούς και ξεχασμένα από τους ντόπιους!
Η φυγή των ανθρώπων απ’ τα χωριά επιτρέπει στη φύση να... κυριαρχήσει παντού, κρύβοντας μονοπάτια, αυλάκια και κάθε άλλο δημιούργημα εκείνων που έζησαν παλιότερα στην ύπαιθρο, ενώ οι τοπικοί φορείς, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Δήμοι, συχνά αδυνατούν λόγω έλλειψης μέσων και προσωπικού, να παρέμβουν για τον καθαρισμό και την ανάδειξή τους.
Αυτό ισχύει και για τη Δόλιανη Ζαγορίου, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε τυχερή, καθώς μία εταιρία υπαίθριων δραστηριοτήτων από τη Θεσσαλονίκη ανέλαβε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Δήμο, να καθαρίσει και να αναδείξει γεφύρια και άλλα μνημεία της περιοχής. Οι εθελοντές της έδειξαν έτσι, με το παράδειγμά τους, το δρόμο και για αντίστοιχες δράσεις που μπορούν και πρέπει να γίνουν και σε άλλες ορεινές περιοχές.

Πενθήμερη δράση
Πέντε ημέρες διήρκησε το πρόγραμμα δράσης της «Trace Your Eco» στην Δόλιανη του Ανατολικού Ζαγορίου, στο οποίο συμμετείχαν εννέα εθελοντές, καθώς και κάτοικοι του χωριού. Σκοπός τους ήταν να καθαριστούν και να αναδειχθούν τα έξι πέτρινα γεφύρια της περιοχής, τα οποία είχαν θαφτεί στην κυριολεξία μέσα στην πυκνή βλάστηση.
Εκτός αυτών, καθαρίστηκε και βγήκε στην επιφάνεια τμήμα από τον εντυπωσιακό παλιό πέτρινο νεροαύλακα του χωριού, μέσω του οποίου στο παρελθόν οι κάτοικοι πότιζαν τα χωράφια τους.
Επίσης, οι εθελοντές καθάρισαν το μονοπάτι στο γεφύρι του Κώτη που ήταν για χρόνια ξεχασμένο και τοποθέτησαν καλαίσθητες μικρές πινακίδες ώστε να μπορούν να το βρίσκουν οι επισκέπτες του χωριού.

Οι ευχαριστίες
Σε ανακοίνωσή του το «Trace Your Eco» (την υπογράφει ο υπεύθυνος προγραμμάτων Στέλιος Τσιαλίκης) εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Δήμο Ζαγορίου, τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Δόλιανης, το TroufaClub και ιδιαίτερα την κ. Κατερίνα Νόλα, τον ξενώνα ΔΕΛΓΙΝΑ, και όλους τους κατοίκους του χωριού που συμμετείχαν, προσφέροντας εργασία και μεριμνώντας για τη διατροφή των εθελοντών. Διατυπώνει δε την ευχή η συνεργασία με τον Δήμο Ζαγορίου να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.