Έγκαιρη προειδοποίηση για πλημμύρες στον Άραχθο!

on .

GEFYRI ARTAS

• Έγκαιρη ενημέρωση για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Αράχθου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών θα παρέχει στο εξής «έξυπνο» πληροφοριακό σύστημα που σχεδίασε και δημιούργησε ερευνητική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το σύστημα παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης του προσωπικού Πολιτικής Προστασίας, των κατοίκων των Δήμων της Π.Ε. Άρτας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου που διοργάνωσε το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής, στο πλαίσιο σχετικού έργου το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακού Πρόγραμμα «Ήπειρος».
Σ’ αυτήν συμμετείχαν στελέχη Πολιτικής Προστασίας από όλη την Ελλάδα και ένα ευρύτατο κοινό, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτριος Κοντογιάννης, Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων και ο καθηγητής Ευριπίδης Γλαβάς, Κοσμήτορας της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ιωαννίνων.

Περί Πολιτ. Προστασίας...
Στην εξέλιξη και μετάβαση από την Πολιτική Άμυνα στην Πολιτική Προστασία, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Δρ. Παναγιώτης Ζαρίφης, από το Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης του Υπουργείου Εσωτερικών ανοίγοντας την πρόσφατη ημερίδα.
Ο Δημήτριος Μήλιος, Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, παρουσίασε την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης πρότυπων σχεδίων Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρών, παρουσιάζοντας ενδεικτικές περιπτώσεις πλημμύρας στην Ελλάδα και τις επιστημονικές μεθοδολογίες που εφαρμόσθηκαν, ενώ ο Δρ. Αθανάσιος Π. Καλογεράς, Αναπλ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ παρουσίασε σύγχρονες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της ετερογένειας στα θέματα έγκαιρης προειδοποίησης και την ανάγκη ενοποίησης των διαδικασιών Πολιτικής Προστασίας σε διαπεριφερειακό και διακρατικό πλαίσιο.

Προηγμένα συστήματα
Οι εργασίες της ημερίδας συνεχίστηκαν με παρουσιάσεις προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποστήριξης αποφάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και πλημμυρικών επεισοδίων. Ο Δρ. Στέφανος Μίχος, Διευθυντής Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου παρουσίασε το εγκατεστημένο σύστημα στο δάσος της Στροφιλιάς για την έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση δασικών πυρκαγιών, το οποίο αξιοποιεί προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας και ανάλυσης εικόνας από κάμερες και drone. Στη συνέχεια, ο Δρ. Πέτρος Καρβέλης από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπ. Ιωαννίνων περιέγραψε τη λειτουργία του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και του Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων για την απεικόνιση, πρόληψη και έγκαιρη ενημέρωση για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή του Άραχθου, το οποίο έχει την ονομασία «WatchArachthos».
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση κοινών διαπεριφερειακών και διασυνοριακών στρατηγικών διαχείρισης φυσικών καταστροφών, από τον υποψ. Διδάκτορα του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης & Διασυνοριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ευάγγελο Κατσαρό.

Πρόβλεψη πλημμύρων
Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, ο οποίος δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σχεδίασε, ανέπτυξε και έχει θέσει σε λειτουργία ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο εποπτεύει και προειδοποιεί έγκαιρα για τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Άραχθο. Για την ανάπτυξη του συστήματος, απαιτήθηκε, όπως είπε, η διερεύνηση πλήθους παραγόντων και η αξιοποίηση προηγμένων αλγορίθμων. Οι ερευνητές του Εργαστηρίου χρησιμοποίησαν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογικής αιχμής για να συλλέξουν, να επεξεργαστούν και να αναλύσουν τα κλιματολογικά και γεωγραφικά στοιχεία σε ειδική βάση δεδομένων που σχεδίασαν και υλοποίησαν.
Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, το πληροφοριακό σύστημα αποφάσεων και το σύστημα αυτόματης παρακολούθησης δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης πλημμυρικών φαινομένων καθώς και ενημέρωσης των αρμόδιων φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμύρας στην περιοχή του Αράχθου και είναι στην διάθεση την Πολιτικής Προστασίας.