Πολύτιμο το έργο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου

on .

TSOLAKH STAMATHS GEN GRAM

Πολύ σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες προσφέρουν οι δομές πρόνοιας που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στις οποίες βρίσκουν φιλοξενία, φροντίδα και υποστήριξη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και κυρίως παιδιά.
Τέτοιες είναι οι Μονάδες Προστασίας Παιδιού της Πωγωνιανής και της Κόνιτσας, δομές που ανήκουν στη διαχείριση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, τις οποίες επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας Γιώργος Σταμάτης διαπιστώνοντας από κοντά το έργο που επιτελούν.
Για ενημέρωση
Η ενημέρωση για τη λειτουργία και τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής των Προνοιακών δομών του Κ.Κ.Π.Π.Η σύμφωνα με τη νέα στόχευση που έχει θέσει η Κυβέρνηση για την αποϊδρυματοποίηση και την παιδική προστασία ήταν ο σκοπός της πρόσφατης επίσκεψης του Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Σταμάτη στην περιοχή μας.
Στην έδρα του φορέα, στο Παράρτημα ΑμεΑ Ιωαννίνων τον υποδέχτηκε η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Μαρία Τσολάκη, η οποία τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις μαζί με τον Διευθυντή κ. Πραμαντιώτη, την Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα Νάκη, τους Ιατρούς κ.κ. Κωτσαντή και Ευταξία και την Κοινωνική Λειτουργό κα Κίτσιου. Ο κ. Σταμάτης είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους ωφελούμενους και να ενημερωθεί για τις συνθήκες διαβίωσής τους στη δομή.
Στην Πωγωνιανή
Η επίσκεψη συνεχίστηκε στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού Πωγωνιανής που έπειτα από δύο χρόνια που βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας, άνοιξε ξανά και φιλοξενεί πλέον μικρά παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών.
Εκεί η κ. Τσολάκη ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για τη μεγάλη ιστορία της δομής και τον ρόλο που επιτέλεσε στα 99 χρόνια λειτουργίας της. Επίσης, αναφέρθηκε στη νέα λειτουργία με μικρά παιδιά που θα διαβιούν κοντά στη φύση με στοχευμένες παιδαγωγικές δράσεις στον ορεινό οικισμό. Τόνισε την πεποίθησή της ότι τα παιδιά που διαβιούν κοντά στη φύση είναι πιο χαρούμενα, πιο υγιή και πιο δημιουργικά μιας και η ασφάλεια της περιοχής και οι δραστηριότητες στη φύση ενθαρρύνουν τη θετική διάθεση και ενισχύουν την καλή ψυχολογική και σωματική υγεία των ανηλίκων.
Η δομή θα λειτουργεί ως προθάλαμος προετοιμασίας και φροντίδας των ανηλίκων, έως ότου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας των παιδιών. Η κ. Τσολάκη σημείωσε ότι η προώθηση των παιδιών σε αναδοχή είναι πρώτη προτεραιότητα της Διοίκησης και ήδη προχωράει με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, ενώ ο Γ. Σταμάτης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους υπαλλήλους της δομής αλλά και να παίξει αρκετή ώρα με τα παιδιά.
...Και στην Κόνιτσα
Η επίσκεψη συνεχίστηκε στην Μονάδα Προστασίας Παιδιού στην ορεινή κωμόπολη της Κόνιτσας, όπου ο Γενικός ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή της δομής κ.Τέφο στις εγκαταστάσεις του ιστορικού κτηρίου και επισκέφτηκε τα νέα ανακαινισμένα δίκλινα διαμερίσματα που ολοκληρώθηκαν μετά από πρωτοβουλία της Διοίκησης, με σκοπό να φιλοξενήσουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως έχουν χαρτογραφηθεί από το Κ.Κ.Π.Π.Η και σύμφωνα με το σχέδιο που θα θέσει υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, η Πρόεδρος του Δ.Σ.
Ο Γενικός Γραμματέας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους προσωρινά φιλοξενούμενους ωφελούμενους ΑμεΑ, που βρίσκονταν στη δομή για τις θερινές διακοπές τους, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις δράσεις και δραστηριότητες που είχαν στην κοινότητα της Κόνιτσας για 20 ημέρες.
«Στολίδι» το Κέντρο
Εξέφρασε την υποστήριξή του στα σχέδια της Διοίκησης του Κ.Κ.Π.Π.Η και σημείωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας ενίσχυσε τα Κέντρα Πρόνοιας με επικουρικό προσωπικό. Επισήμανε, δε, ότι σε προτεραιότητα βρίσκεται η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία καθώς και η αποϊδρυματοποίηση, και κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν αυτές τις πολιτικές, με στόχο την ενίσχυση της «ορατότητας» και της κοινωνικοποίησης των ατόμων με αναπηρίες. Τέλος, χαρακτήρισε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου ως ένα από τα στολίδια της χώρας και για την δουλειά που γίνεται και για την παράδοση που έχει.