Φέτα και γιαούρτι σε πεδίο σκληρού ανταγωνισμού!

on .

FETA 1 8 2021

• Η φέτα και το γιαούρτι είναι αυτή τη στιγμή τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα που εισάγουν Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία, αγορά στην οποία όμως υπάρχει γι’ αυτά μεγάλος ανταγωνισμός.
Η συγκεκριμένη χώρα είναι ένας αρκετά σημαντικός πελάτης για τις ελληνικές εξαγωγές φέτας, ενώ οι επανεξαγωγές από την Ολλανδία είναι περίπου πέντε φορές υψηλότερές από τις εισαγωγές της και κατευθύνονται σχεδόν στο σύνολό τους προς τη Γερμανία.
Άλλα εισαγόμενα είδη τυριού από την Ελλάδα στην Ολλανδία, εκτός της φέτας, είναι το κεφαλοτύρι, η γκούντα, η κεφαλογραβιέρα και το κασέρι. Συμφώνα με τη βάση δεδομένων «TradeMap», η Ολλανδία ήταν η 10η σημαντικότερη χώρα για την εξαγωγή τυριών από την Ελλάδα το 2020.
Σημαντική αύξηση
Οι ολλανδικές εισαγωγές τυριών από την Ελλάδα ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ το 2020, γεγονός που σημαίνει αύξηση κατά 27,5% σε σύγκριση με το 2019. Από τη βάση δεδομένων TradeMap φαίνεται ότι το ελληνικό μερίδιο των ολλανδικών εισαγωγών τυριών και στάρπης (τυρόπηγμα) ήταν περίπου 0,98% το 2020.
Ποσοστό περίπου 75%-80% των εισαγωγών τυριών από την Ελλάδα είναι φέτα. Συγκριμένα, το 2020 εισήχθησαν 2.121,9 τόνοι τυριού, εκ των οποίων οι 1.586,8 τόνοι ήταν φέτα. Ένα αρκετά αξιοσημείωτο συμπέρασμα, όπως υπογραμμίζεται, είναι ότι η επανεισαγόμενη από άλλες χώρες φέτα στην Ολλανδία είναι φθηνότερη από τη φέτα που εισάγεται απευθείας από την Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη μείωση του μεριδίου φέτας που εισάγεται απευθείας από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Λόγω πιθανών πλεονεκτημάτων οικονομίας κλίμακας, η φέτα εισάγεται επίσης σε μεγάλες ποσότητες μέσω της Γερμανίας.
Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές της Ελλάδας από Ολλανδία, είναι ο δεύτερος προμηθευτής γαλακτοκομικών προϊόντων για τη χώρα μας. Τα σημαντικότερα τυριά που εισάγουμε περιλαμβάνουν τα Gouda και Edam.
Εδραιωμένη η «Δωδώνη»!
Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα της ελληνικής φέτας στην Ολλανδία, τα ελληνικά τυριά έχουν ακόμα πολύ έδαφος να κερδίσουν. Πάντως, στα σούπερ μάρκετ, οι επωνυμίες φέτας «Δωδώνη» και «Σαλάκης» είναι καλά εδραιωμένες, αφήνοντας λίγο χώρο για άλλες επωνυμίες. Σε γενικές γραμμές, οι λοιπές ποικιλίες ελληνικών τυριών δεν είναι διαθέσιμες στα ολλανδικά σούπερ μάρκετ, αφήνοντας έτσι χώρο για νεοεισερχόμενους στην αγορά.
Ωστόσο, ένα βασικό πρόβλημα εν γένει για τους Έλληνες παραγωγούς/εξαγωγείς είναι η δυσκολία τους να ανταποκριθούν στα μεγάλα μεγέθη της πολύ ανταγωνιστικής ολλανδικής αγοράς. Είναι συνεπώς αναγκαίο να δημιουργήσουν μια κατάλληλη στρατηγική για την είσοδο στη χώρα.