Ο καύσωνας... υποχωρεί αλλά η λειψυδρία μένει!

on .

BRYSH NERO LEIPSYDRIA

• Μετά την ελαφρά πτώση του υδράργυρου χθες, μία καλή «ανάσα» θα πάρει όλη η χώρα τόσο σήμερα όσο και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο καθώς ο καύσωνας υποχωρεί προς το παρόν και η θερμοκρασία πέφτει αισθητά.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα η μέγιστη θερμοκρασία στα Γιάννενα δε θα ξεπεράσει τους 32 – 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε γειτονικές περιοχές όπως η Άρτα και η Φιλιππιάδα θα είναι δύο βαθμούς υψηλότερη.
Αντίθετα στα παράλια Πρέβεζας και Θεσπρωτίας το μεσημέρι τα θερμόμετρα δε θα δείξουν πάνω από 31 βαθμούς. Με καλές θερμοκρασίες θα κυλήσει και το ερχόμενο διήμερο, ενώ από Δευτέρα αναμένονται και πάλι ζέστες που θα διαρκέσουν ως τα μέσα περίπου της εβδομάδας. Ωστόσο, οι επίμονες υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία των τελευταίων εβδομάδων προκαλούν και πάλι προβλήματα λειψυδρίας στην περιοχή μας, καθώς συχνά το σύστημα ύδρευσης φτάνει στα όριά του.

Φταίει η σπατάλη...
Φαινόμενα λειψυδρίας παρατηρούνται ήδη από τον περασμένο Ιούνιο σε ορισμένες περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών, τα οποία τις τελευταίες ημέρες με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες επιδεινώθηκαν.
ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ με ανακοινώσεις τους επισήμαναν έγκαιρα τα αίτια της λειψυδρίας, που δεν είναι άλλα από την υπερκατανάλωση ύδατος για άρδευση αγροτεμαχίων, πότισμα κήπων, πλύσιμο αυλών και οχημάτων και το γέμισμα πισίνων. Οι δύο φορείς έχουν απευθύνει επανειλημμένα έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τη σπατάλη ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες ύδρευσης όλων των περιοχών του Λεκανοπεδίου.

Χωρίς νερό στα Μάρμαρα
Μεταξύ των περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υδροδότησης το τελευταίο διάστημα είναι ένα μεγάλο κομμάτι των Μαρμάρων όπου οι κάτοικοι βλέπουν από πολύ χαμηλές πιέσεις έως και καθόλου νερό στις βρύσες τους.
Με επιστολή τους λοιπόν προς τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, το Δημοτικό Συμβούλιο, και άλλου τοπικούς φορείς θέτουν το πρόβλημα και κάνουν έκκληση για την άμεση επίλυσή του. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «για το πρόβλημα αυτό συνεχώς ζητούμε την επίλυσή του από τις υπηρεσίες του Δήμου, ειδικότερα στις 11-5-2021, ζητήσαμε από τη ΔΕΥΑΙ την επίλυσή του, αλλά και αργότερα, όπου ήρθε συνεργείο της ΔΕΥΑΙ και διαπιστώσαμε ότι από τη γραμμή υδροδότησής μας καλύπτονται οι ανάγκες πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της περιοχής. Προφορικά ειπώθηκε ότι το θέμα θα επιλυθεί. Έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας, βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με μέρες καύσωνα, και οι ποσότητες νερού στα σπίτια μας είναι τέτοιες που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές ανάγκες μας».
Οι Μαρμαριώτες ζητούν από τους συναρμόδιους φορείς να απαντήσουν τι λύση θα δώσουν στο πρόβλημα της υδροδότησής τους και πότε θα το κάνουν αλλά και με τίνος την ευθύνη υδροδοτούνται οι πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από το δίκτυο ύδρευσης του οικισμού. Επίσης, ρωτούν τι συμβαίνει με τη νέα δεξαμενή ύδρευσης των Μαρμάρων η οποία έχει παραδοθεί από τον εργολάβο αλλά δεν έχει μπει ακόμη σε λειτουργία και γιατί το δίκτυο ύδρευσης έχει συνεχείς διαρροές καθώς επανειλημμένα κάτοικοι ενημερώνουν τη ΔΕΥΑΙ σχετικά.

Πρόβλημα και στα παράλια
Προβλήματα στην υδροδότηση αντιμετωπίζουν και τα παράλια της Πάργας και της Πρέβεζας τελευταία. Στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου και ειδικά στην Δημ. Κοινότητα Καναλακίου και στις Τοπικές Κοινότητες Αμμουδιάς, Βαλανιδόρραχης και Λούτσας το υδροδοτικό σύστημα έχει φτάσει στα όριά του λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες δυο εβδομάδες, καθώς και των υπερβολικά υψηλών καταναλώσεων.
Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Πάργας με ανακοίνωσή του απευθύνει έκκληση σε όλους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής να περιοριστούν μόνο στις ανάγκες ύδρευσης και να αποφύγουν τη σπατάλη νερού (πλύσιμο αυλών, αυτοκινήτων κτλ.), ώστε να μπορούν όλοι οι δημότες να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.
Σε περίπτωση που τα προβλήματα επιδεινωθούν, ο Δήμος προειδοποιεί πως θα εξεταστεί η επιβολή έκτακτων μέτρων και χρηματικών προστίμων στους παραβάτες.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ