Μικρή μείωση του ιικού φορτίου, αλλά και αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων

on .

KORONOIOS TEST 4
• Τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ «επιβεβαίωσαν» τη σταθεροποιητική εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο.
Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν σχετικά υψηλός (3.040 πανελλαδικά - 63 στην Ήπειρο), το ποσοστό θετικότητας ήταν πολύ χαμηλό καθώς έγιναν 396.945 τεστ. 
Στην Ήπειρο τα Γιάννενα και η Θεσπρωτία εξακολουθούν να «παράγουν» αρκετά κρούσματα, καθώς χθες ανακοινώθηκαν 39 και 11 αντίστοιχα. Σε αναλογία ανά 100.000 κατοίκους στα μεν Γιάννενα ο αριθμός τους αντιστοιχεί σε 23,23 στη δε Θεσπρωτία σε 25,24. Καλύτερη είναι η εικόνα στους άλλους δύο νομούς, καθώς ανακοινώθηκαν 5 κρούσματα στην Άρτα και 8 στην Πρέβεζα. 
Θετικό «σημάδι» για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι η μείωση κατά 38% του ιικού φορτίου στα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Οι επιστήμονες όμως εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί ενόψει Φθινοπώρου και ήδη ένα ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα έρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή περιοριστικών μέτρων. 
 Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός, όπως ανέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων ανεβαίνει. Παρέθεσε επίσης στοιχεία για τον αριθμό των νοσηλευομένων, οι οποίοι στα δύο νοσοκομεία ανέρχονται σε 39. Έντεκα στο Χατζηκώστα, 22 στις ΜΕΛ του Πανεπιστημιακού και έξι στη ΜΕΘ - Covid. «Πρέπει να διατηρήσουμε όσο το δυνατό περιορισμένο τον αριθμό κρουσμάτων. Κι αυτό γιατί η περιοχή κατέγραψε ικανοποιητική τουριστική κίνηση το προηγούμενο διάστημα και υπάρχουν αυξημένες πληρότητες και τον Οκτώβριο» ανέφερε ο Δήμαρχος και τόνισε την ανάγκη αύξησης του εμβολιασμού. 
Ο αριθμός των εμβολιασμών, αν και σημείωσε μια μικρή αύξηση τις τελευταίες ημέρες (λόγω και της αναμνηστικής δόσης) παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, όπως το ίδιο συμβαίνει και πανελλαδικά. Χθες έγιναν 327 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 122 αφορούσαν την πρώτη, οι 227 την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και οι 39 ήταν για αναμνηστική δόση. 
Εισαγγελική παρέμβαση  για τους αντιεμβολιαστές
Οι νεκροί αυξάνονται, το συντριπτικό ποσοστό των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστο, αλλά οι αντιεμβολιαστές δεν κάμπτονται και ορισμένοι επιχειρούν να τρομοκρατήσουν και τους εκπαιδευτικούς.  Να  βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση θέλει ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής,  οποίος με παραγγελία του  προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας ζητά να διερευνήσουν εάν τελούνται ποινικώς διωκόμενα αδικήματα από αντιεμβολιαστές - αρνητές εμβολίων που μηνύουν εκπαιδευτικούς. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους συναδέλφους του, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, να επιλαμβάνονται τάχιστα και να ερευνούν εάν οι αναφερόμενες ενέργειες αντιεμβολιαστών - αρνητών συνιστούν αξιόποινες πράξεις, και σε καταφατική περίπτωση να ενεργήσουν όπως ο νόμος ορίζει. Τους καλεί, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η παρέμβασή τους να είναι συνεχής, με στόχο την τήρηση των νόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.
 
Νόμιμα τα Self test
Εκτός των αντιρρησιών του εμβολιασμού, υπάρχουν και οι αντιρρησίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξέδωσε απόφαση, στην οποία αναφέρεται ότι η υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου COVID-19 στον δημόσιο τομέα και η ηλεκτρονική καταγραφή των αποτελεσμάτων δεν παραβιάζουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας, ούτε προσκρούουν στο Σύνταγμα και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία απορρίπτοντας για λόγους δημοσίου συμφέροντος σχετική προσφυγή πολιτικής υπαλλήλου στις Ένοπλες Δυνάμεις.
 
Τι ισχύει στα οδοντιατρεία
Διευκρινίσεις για τους ασθενείς που προσέρχονται στα οδοντιατρεία έδωσε χθες το Υπουργείο Υγείας, το οποίο σημειώνει ότι δεν υπόκειται σε εργαστηριακό έλεγχο για  Covid-19.
Η απάντηση έρχεται έπειτα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους. Κατ' εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test), εντός 48 ωρών πριν από την εξέταση/πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση/πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση/πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.
Σχετικά με τους συνοδούς, αναφέρεται: Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο. Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στο οδοντιατρείο.
 «Βροχή» οι παραβάσεις
Εν τω μεταξύ «βροχή» εξακολουθούν να πέφτουν τα πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων προστασίας και ειδικότερα της μη χρήσης μάσκας σε καταστήματα, αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους. Μάλιστα σε μια περίπτωση, που αφορά κατάστημα των Ιωαννίνων, για μη χρήση μάσκας από πελάτες επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες!
Επίσης για μη χρήση μάσκας σε καταστήματα επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα (ένα σε εργαζόμενο- ένα σε πελάτη) στο νομό Άρτας, πέντε στη Θεσπρωτία, τέσσερα στα Γιάννενα. 
Άλλες 19 παραβάσεις αφορούν μη χρήση μάσκας σε άλλους δημόσιους χώρους (10 Θεσπρωτία, 6 Ιωάννινα, 3 Πρέβεζα). 
 Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Οι διασωληνωμένοι όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ ανέρχονται σε 333 εκ των οποίων οι 304 είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης καταγράφηκαν άλλοι 42 θάνατοι. Σε αριθμό κρουσμάτων τα περισσότερα εντοπίστηκαν στην Αττική 544 και ακολουθούν Θεσσαλονίκη με 449, Λάρισα 139 Ξάνθη 89, Πιερία 79, Βοιωτία 78, Αχαΐα 77, Πέλλα 68, Κοζάνη 66, Καβάλα 65, Ρόδος 65, Δράμα 61.