Να γίνει υποχρεωτικός για όλους ο εμβολιασμός στα Πανεπιστήμια

on .

EMBOLIO 1 

Αν και ακόμη η κατάσταση από την έναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν έχει ξεκαθαρίσει ως προς το επιδημιολογικό φορτίο, το επόμενο δύσκολο εγχείρημα για την Κυβέρνηση, τους Επιστήμονες και την Εκπαιδευτική Κοινότητα, είναι η επικείμενη επίσης δια ζώσης διδασκαλία στα Α.Ε.Ι.
Χθες εννέα Πρόεδροι των Βιολογικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (αν. καθηγητής Πέτρος Μαραγκός), ζητούν από την Κυβέρνηση να επιτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα ΑΕΙ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των φοιτητών, όσο και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Οι εννέα Πρόεδροι επισημαίνουν ότι «η πρόσφατη εμπειρία μας έδειξε ότι τα PCR και Rapid test βοηθούν στον εντοπισμό θετικών στον ιό ατόμων, αλλά δεν εξασφαλίζουν απόλυτα τη μη εκδήλωση κρουσμάτων σε φοιτητές που συμμετέχουν στα μαθήματα» και συνεχίζουν:
«Σήμερα εννέα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και παράλληλα παρέχουν υψηλή προστασία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα εμβόλια πρέπει να αξιοποιηθούν σε ένα περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη διασπορά του ιού, λόγω της υψηλής κινητικότητας των φοιτητών, της συγκέντρωσης ατόμων από όλες τις περιοχές της χώρας σε μια πόλη και της έντονης και πολύπλευρης κοινωνικής ζωής των νέων ανθρώπων».
Αυξημένα κρούσματα
Σε πανελλαδικό επίπεδο χθες υπήρξε μια μικρή μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.046 νέα, 33 θανάτους και 331 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι. Από αυτούς 298 (90.03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 33 (9.97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Αντίθετα με τη γενική εικόνα στα Γιάννενα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν ελαφρώς ανεβασμένος σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, καθώς ανακοινώθηκαν 42. Στη Θεσπρωτία 10, στην Πρέβεζα 3 και στην Άρτα 1.
Τα περισσότερα κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο καταγράφηκαν στην Αττική 392 και ακολουθούν: Θεσσαλονίκη 331, Λάρισα 93, Ημαθία 67, Αχαΐα 64, Πιερία 60, Μαγνησία 48, Ξάνθη 48.
41 νέες «καμπάνες»
Σε 41 ανήλθαν οι παραβάσεις την Πέμπτη στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου. Οκτώ από αυτές αφορούν μη χρήση μάσκας από πελάτες ή εργαζόμενους καταστημάτων (2 Θεσπρωτία, 3 Ιωάννινα, 1 Πρέβεζα). Οι άλλες 23 αφορούν άλλες κατηγορίες πολιτών και κατανέμονται ως εξής: 4 Άρτα, 4 Θεσπρωτία, 13 Γιάννενα, 2 Πρέβεζα.