Περισσότεροι τώρα οι έλεγχοι για την προστασία παραγωγών - καταναλωτών

on .

AGROTHS NEOS

• Αποφασισμένος να εντείνει τους ελέγχους στην αγορά προκειμένου να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές και να δώσει υπεραξία στα ελληνικά προϊόντα, δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανός, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε για τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα μέσω εφαρμογής του ΠΑΑ, η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, στο Αγρίνιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό «η ενίσχυση και στήριξη των νέων αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια σοβαρή διέξοδο ζωής για τους νέους της χώρας μας. Γι΄ αυτό και θέλουμε να φέρουμε νέους ανθρώπους στο χωράφι! Στην παραγωγή! Και να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να λειτουργούν και ως επιχειρηματίες».
Οι έλεγχοι…
Αναφερόμενος στους ελέγχους που αποτελούν στρατηγική επιλογή του υπουργείου με στόχο τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής, ο κ. Λιβανός είπε: «Χτυπάμε τις παρανομίες και τις ελληνοποιήσεις & δημιουργούμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο ελέγχου».
Ο ΕΛΓΟ πλέον αυξάνει σημαντικά τους ελέγχους στα σημεία πώλησης. Όπως ανέφερε «επιβάλαμε τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία για παραβάσεις σχετικά με τη φέτα ΠΟΠ, μετά από έτη απραξίας. Με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του γάλακτος για τους παραγωγούς. Επιβάλαμε σημαντικές κυρώσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα βιολογικά προϊόντα.
»Επίσης ο ΕΦΕΤ μόνο κατά το α εξάμηνο του 2021 διενήργησε 4.264 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων επιβάλλοντας πρόστιμα που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ».
Παράλληλα τόνισε ότι προχωράει η απλοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων και αυστηροποίησή τους. «Ξεκινάμε με το πλαίσιο που αφορά στα προϊόντα ΠΟΠ / ΠΓΕ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε προχωρήσει σε αναμόρφωση του πλαισίου και για τα βιολογικά προϊόντα», σημείωσε.
Η αξιοποίηση του ΠΑΑ
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο υπουργός περιέγραψε τις δυνατότητες για στήριξη της παραγωγής τους που έχουν οι αγρότες μέσα από την αξιοποίηση του ΠΑΑ και των 22 δισ. που περιλαμβάνονται στη νέα ΚΑΠ, το ΕΠΑλΘ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε:
«Δίνουμε 80 εκατ. ευρώ για τους Γεωργικούς Συμβούλους. Υπηρεσίες που θα χρησιμοποιηθούν από τουλάχιστον 35.000 αγρότες και νέους αγρότες, ώστε να υποστηριχθούν στην τεχνική – οικονομική και περιβαλλοντική διαχείριση της εκμετάλλευσής τους χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος της συμβουλής. Μέσα στον επόμενο μήνα θα δημοσιεύσουμε την πρόσκληση για τους γεωργικούς συμβούλους.
»Επιταχύνουμε το μέτρο για τα σχέδια βελτίωσης και δίνουμε 180 εκ. ευρώ στους κατ΄ επάγγελμα γεωργούς για την απόκτηση νέων σύγχρονων μονάδων, και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων. Η δημοσίευση της πρόσκλησης θα γίνει τέλος του χρόνου με αρχές του επόμενου.
»Δίνουμε 490 εκ. € στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Στηρίζουμε στην πράξη τους αγρότες που επιλέγουν τη βιολογική παραγωγή, ώστε τα βιολογικά προϊόντα να μπουν σε κάθε σπίτι και ο πρωτογενής τομέας μας να γίνει πιο ανταγωνιστικός, εξωστρεφής, βιώσιμος. Τη σχετική πρόσκληση θα δημοσιεύσουμε μέχρι το τέλος του έτους (Νοέμβριο με Δεκέμβριο)
»Δίνουμε συνολικά 420 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες μας, διπλασιάζοντας το ποσό της δημόσιας δαπάνης σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση. Εντός Νοεμβρίου θα δημοσιεύσουμε την πρόσκληση για τους νέους αγρότες. Κάθε δικαιούχος θα μπορέσει να εισπράξει μέχρι 40.000 ευρώ».