Συνεχίζει τον... ανήφορο το επιδημιολογικό φορτίο

on .

KORONOIOS RAPID TEST

Οι ανοδικές τάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού οι οποίες προκύπτουν από τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν και χθες καθώς σημειώθηκε νέα αύξηση πανελλαδικά, αλλά και στην Ήπειρο.
Συγκεκριμένα σε επίπεδο χώρας ανακοινώθηκαν 2.665 νέα κρούσματα και στην Ήπειρο 67 εκ των οποίων τα 56 στα Γιάννενα. Σε μεγάλο βαθμό η αύξηση αποδίδεται στον καιρό και την αύξηση των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες με δεδομένο ότι ουσιαστικά τώρα ξεκινά ο χειμώνας συν βεβαίως το γεγονός ότι ο νομός Ιωαννίνων εξακολουθεί να έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων.
Τα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων προέρχονται από όλες τις ηλικιακές βαθμίδες, αρκετά δε και από μαθητές χωρίς όμως ο αριθμός τους να έχει επηρεάσει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Το πρόβλημα με τα παιδιά – που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ήπια συμπτώματα- είναι η ενδοοικογενειακή διασπορά που βάζει σε κίνδυνο την υγεία των ανεμβολίαστων.
Μια καλύτερη εικόνα για την τάση του επιδημιολογικού φορτίου στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, θα υπάρξει την ερχόμενη Τρίτη όταν θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ και τα αποτελέσματα των αναλύσεων για το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα που καταλήγουν στον Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ.
Στην υπόλοιπη Ήπειρο
Καλύτερη εξακολουθεί να είναι η επιδημιολογική εικόνα στους άλλους τρεις νομούς της Ηπείρου. Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μονοψήφιος, δεν παύει να υπάρχει ένας προβληματισμός για τη μικρή έστω αύξηση που διαπιστώνεται σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Χθες ανακοινώθηκαν 3 στην Άρτα και από 4 σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία.
Όπως προαναφέραμε σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν αυξημένος σε σχέση με αυτά της Πέμπτης 2.665 (έναντι 2601) και ακόμη περισσότερο σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή (είχαν ανακοινωθεί 2324). Αυξημένοι είναι επίσης οι αριθμοί θανάτων 27 χθες (22 την προηγούμενη Παρασκευή) και διασωληνωμένων 368 έναντι 334.
Το θετικό είναι ότι στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη και δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση νοσηλειών.
Για μια ακόμη ημέρα, δεν άλλαξε η πρώτη τριάδα των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα: Αττική 496, Θεσσαλονίκη 423, Λάρισα 174, Ημαθία 119, Μαγνησία 92, Ξάνθη 87, Πιερία 79.
Μειωμένες οι παραβάσεις
Μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ήταν οι παραβάσεις για μη χρήση μάσκας που βεβαίωσαν αστυνομικοί στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, που σχετίζεται βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες και την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε. Συνολικά βεβαιώθηκαν 21 εκ των οποίων 13 (11 Γιάννενα-1 Θεσπρωτία- 1 Πρέβεζα) ήταν για μη χρήση μάσκας σε διάφορους χώρους και 8 για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων (3 Άρτα, 3 Θεσπρωτία, 1 Ιωάννινα, 1 Πρέβεζα).