Η Πολιτεία πρέπει να δώσει τα «εργαλεία» που ζητούν οι Δήμοι!

on .

NTAKALETSHS XRHSTOS KEDE 15 10 2021

Τα προβλήματα και τις προτεραιότητες κάθε περιοχής ανέδειξαν χθες, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, οι 13 Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν την περιοχή, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ότι «…Το κεντρικό κράτος εξακολουθεί να μας βλέπει σαν φτωχούς συγγενείς. Οι Δήμοι «τρέχουν» με διαφορετικές ταχύτητες γιατί η πολιτεία αρνείται να μας δώσει τα εργαλεία που ζητάμε εδώ και χρόνια».
Τα ζητήματα της Ηπείρου
Όσον αφορά τα θέματα που έθεσε χθες στο συνέδριο ο κ. Χρ. Ντακαλέτσης, συνοπτικά αφορούν:
 - Ζητήματα προσωπικού: Από τα οργανογράμματα των Δήμων της Ηπείρου προκύπτει ότι είναι καλυμμένο το 60% περίπου των οργανικών θέσεων, λείπουν δηλαδή 1.230 υπάλληλοι σε σύνολο 3.000. Στις τεχνικές υπηρεσίες, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, με καλυμμένο μόνο το 55% των οργανικών θέσεων ΠΕ και ΤΕ. Ζήτησε να τεθούν κίνητρα παραμονής των υπαλλήλων στις παραμεθόριες περιοχές και να ανέλθει στο 80% της ποσοστό κάλυψης των υφιστάμενων θέσεων έναντι του 65% σήμερα.
- Οικονομικά: Αναθεώρηση του τρόπου κατανομής και του ύψους της ΣΑΤΑ που κατέστη «φιλοδώρημα». Πρόταση να αντικατασταθεί μ’ ένα νέο έσοδο που θα χρηματοδοτεί και δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Διοχέτευση απευθείας στους Δήμους ποσοστού επί του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) που σήμερα το διαχειρίζονται αποκλειστικά οι Περιφέρειες, σε έργα που κάνουν στους Δήμους, ώστε να είναι οι Δήμοι αυτοί που θα εκτελούν τα έργα τοπικού χαρακτήρα στη βάση των πραγματικών αναγκών.
- Ενεργειακό κόστος: Για τις υποδομές η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα αφορά αντλιοστάσια, οδοφωτισμό αλλά και τα λειτουργικά κόστη των σχολικών μονάδων. Να προβλεφθεί η κάλυψη του επιπλέον κόστους θέρμανσης στα σχολεία των ορεινών περιοχών.
-Ολοκληρωμένη διαχείριση Στερεών Αποβλήτων: Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων (καθαριότητα, ανακύκλωση, επεξεργασία και διαχείριση απορριμμάτων) ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη των Δήμων.
- Κλείσιμο τραπεζών: Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου ζητά διατήρηση ενός τραπεζικού καταστήματος σε κάθε Δήμο.
- Επίσης ζήτησε τη δρομολόγηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης του Οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακκαβιά, μια διεκδίκηση κοινή με τη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική Πελοπόννησο, καθώς πρόκειται για το βόρειο άκρο του λεγόμενου Δυτικού Οδικού Άξονα και τη σύνδεση Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και στη συνέχεια η σύνδεση αυτής με το Μαυρομάτι, στο παραλιακό μέτωπο.
Αύξηση των ΚΑΠ
Στο μεταξύ, αύξηση κατά 15% των ΚΑΠ συνολικά της Αυτοδιοίκησης από το 2023 και αύξηση κατά 50 εκ. ευρώ για το 2022, προανήγγειλε ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας. Συγκεκριμένα οι ΚΑΠ α΄ και β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης από 2,85 δισ. ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθούν στα 3,2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα ανέφερε ότι είναι σε διαπραγμάτευση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αναχρηματοδότηση παλιών χρεών των Δήμων με νέα δάνεια και με χαμηλότερο επιτόκιο.
Επίσης ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αναμένεται να φτάσει στο ύψος των 4,1 δισ. ευρώ, ενώ έργα που δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα γίνει μεταφορά τους στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος του έτους θα ενταχθούν στο πρόγραμμα το 50% των προτεινόμενων έργων.
Ενεργειακό κόστος
Σε ότι αφορά τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις των Δήμων στο τρέχον οικονομικό έτος ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι θα δοθεί μία ακόμη συμπληρωματική δόση ΚΑΠ μέχρι τέλος του χρόνου.
Παράλληλα ο Σ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει δέσμη μέτρων εξορθολογισμού του ενεργειακού κόστους για τους Δήμους τις ΔΕΥΑ. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι η μείωση του ΦΠΑ στο νερό από το 13% στο 6%, η υπαγωγή στο τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των τιμολογίων των ΔΕΥΑ από το οικιακό τιμολόγιο στο βιομηχανικό και υπαγωγή στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, προκειμένου αυτό να συμβάλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας τους.