Καθυστερεί η κοπή νεκρών πλατάνων στην παραλίμνιο

on .

PLATANIA AROSTA MOLOS

• Tι και αν αρκετοί ακόμα πλάτανοι στην παραλίμνιο περιοχή, κοντά στο θεατράκι της Σκάλας έχουν απομείνει ξεροί εδώ και αρκετούς μήνες. Παρόλο που είναι σε άμεση επαφή με τα διπλανά τους δέντρα με κίνδυνο να μεταδώσουν και σε αυτά τη νόσο του μεταχρωματικού έλκους που έχει σκοτώσει χιλιάδες πλατάνια σε όλη την Ήπειρο, μένουν στη θέση τους χωρίς να απομακρύνονται.
Την παραπάνω επισήμανση κάνουν σε ανάρτησή τους οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες» και αναρωτιούνται: «Τι συμβαίνει και δεν βιάζονται καθόλου οι αρμόδιοι; Ήδη έχουν αραιώσει επικίνδυνα στον φημισμένο παραλίμνιο δρόμο μας. Πόσα πρέπει να χάσουμε ακόμη, με δεδομένο ότι ο μύκητας μεταδίδεται με την επαφή, ακόμη και από τις ρίζες;».

Έκοψαν αρκετά...
Πάντως, σε κάποια από τα δένδρα υπάρχει εδώ και καιρό ένα κόκκινο «Χι» ως ένδειξη ότι θα κοπούν, χωρίς όμως να γίνεται κάτι περαιτέρω. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος να μολυνθούν κι άλλα, καθώς το μεταχρωματικό έλκος έχει εισβάλει εδώ και καιρό στην παραλίμνιο.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο Δήμος Ιωαννιτών έκοψε συνολικά 17 πλατάνια εντός του Κάστρου και περιμετρικά, στην παραλίμνιο περιοχή αλλά και στην Λιμνοπούλα τα οποία είχαν προσβληθεί από την ασθένεια. Στη θέση ορισμένων από αυτά φυτεύτηκαν άλλα δέντρα καθώς δεν γίνεται να αντικατασταθούν με πλατάνια.

Εισαγόμενη νόσος
Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, η οποία προκαλείται από στον μύκητα Ceratocystis platani, νεκρώνει πλατάνια κάθε μεγέθους και ηλικίας.
Ο μύκητας θεωρείται αυτόχθονο είδος της Βόρειας Αμερικής και πιθανολογείται ότι ήρθε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με ξύλο πλατάνου που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή κιβωτίων για τη μεταφορά πολεμικού υλικού.
Οι καταστροφές που προκλήθηκαν στα πλατάνια σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία ήταν πολύ μεγάλες. Στη χώρα μας ο μύκητας εντοπίστηκε το 2003 στην Πελοπόννησο. Στην Ήπειρο έκανε την εμφάνισή του το 2010 και από τότε κατέστρεψε αρκετά οικοσυστήματα πλατάνου, ιδιαίτερα στην περιοχή του Λούρου και του Καλαμά αλλά και στον Άραχθο.