«Πονοκέφαλος» η... συνάντηση του κορωνοϊού με τη γρίπη!

on .

GRIPH SYNAXI

• Σταθερή και αρκετά βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα εμφανίζει η Ήπειρος τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τον Νομό Ιωαννίνων να αποτελεί τη μόνη αρνητική εξαίρεση, καθώς εξακολουθεί να δίνει καθημερινά αρκετά κρούσματα.
Γενικά πάντως, ένας νέος «πονοκέφαλος» βασανίζει τους επιστήμονες και την Πολιτεία και αυτός δεν είναι άλλος από τον συνδυασμό του κορωνοϊού με την εποχική γρίπη που μπορούν να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για τους ασθενείς.

Κυρίως... Γιάννενα!
Εξαιρετική εικόνα θα παρουσίαζε η Ήπειρος αν δεν υπήρχε ο Νομός Ιωαννίνων, ο οποίος δίνει σταθερά θετικά κρούσματα το τελευταίο διάστημα σε αντίθεση με τους τρεις υπόλοιπους Νομούς.
Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 74 κρούσματα το Σαββατοκύριακο στην περιοχή μας, με τα 64 να ανήκουν στα Γιάννενα! Η Πρέβεζα είχε έξι κρούσματα, η Θεσπρωτία τρία και η Άρτα μόλις ένα.
Στο «μέτωπο» των ελέγχων, συνολικά 51 παραβάσεις βεβαιώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε όλη την Ήπειρο για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Για μη χρήση μάσκας επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 300 ευρώ, ενώ αντίστοιχου ύψους ποινές επιδικάστηκαν και σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Καμπανάκι για γρίπη
Καμπανάκι κινδύνου για το «κοκτέιλ» γρίπης και κοροναϊού κρούουν οι ειδικοί, επαναλαμβάνοντας πως μόνο με το εμβόλιο θα αποφύγουν την βαριά νόσηση.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αν κάποιος νοσήσει και από τους δύο ιούς οι πιθανότητες για «κακή έκβαση» διπλασιάζονται.
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί και για τον ιό της γρίπης και για τον κοροναϊό ώστε να αποφευχθεί η συνύπαρξη των δύο επιδημιών.
«Πέρυσι το αποφύγαμε αυτό γιατί ο κόσμος εμβολιάστηκε για την γρίπη και είχαμε την καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Αν προσθέσουμε και την προφύλαξη που υπήρχε με τις μάσκες, καταφέραμε να εξαφανίσουμε σχεδόν τη γρίπη», κατέληξε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος τόνισε πως φέτος θα έχουμε περισσότερα κρυολογήματα και γρίπη γιατί πολλοί έβγαλαν τις μάσκες. «Πέρυσι εμβολιάστηκαν 4 εκατομμύρια με το αντιγριπικό. Να δώσουμε και φέτος το καλό παράδειγμα» είπε, εξηγώντας ότι έπεσε η μέση ανοσία του πληθυσμού, γιατί δεν υπήρχε γρίπη πέρυσι.

Εποχικό ξέσπασμα
Επανεμφάνιση της γρίπης και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα βλέπουν για τον φετινό χειμώνα, και οι Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εποχικά ξεσπάσματα της γρίπης, ακριβώς επειδή στη διάρκεια της πανδημίας αυτή σχεδόν εξαφανίστηκε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη.