Μόνη... σωτηρία το επίδομα θέρμανσης ενόψει χειμώνα!

on .

EPIDOMA THERMANSHS KALORIFER

• Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κυμαίνεται στην περιοχή μας στα 1,15 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο, μόνη... σωτηρία για τα νοικοκυριά της Ηπείρου ενόψει χειμώνα φαντάζει το επίδομα θέρμανσης που θα βοηθήσει σημαντικά στην προμήθεια καυσίμου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θα καταβληθεί το ταχύτερο δυνατό και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι πληρωμές θα γίνουν και πάλι σε δύο δόσεις.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ανοίξει το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Το σύνολο του επιδόματος είναι αυξημένο κατά 100% σε σχέση με πέρυσι και θα ανέλθει στα 168 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, λόγω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των κριτηρίων (εισοδηματικών και περιουσιακών), ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα υπερβεί το ένα εκατομμύριο έναντι 707 χιλιάδων πέρυσι.

Οι δικαιούχοι
Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
Επίσης, έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.
Το επίδομα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο.
Υπενθυμίζεται ότι επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) υπό την προϋπόθεση ότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

«Καλύπτει την αύξηση...»
Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης καλύπτει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, εκτιμά ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. «Ποια είναι διαφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης από το 2019 στο 2021 -δεν λέω στο 2020 γιατί αυτή τη χρονιά είχαμε διεθνώς τις χαμηλότερες τιμές της ιστορία του πετρελαίου λόγω της καραντίνας- η διαφορά είναι 20%. Έρχεται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης κι αυξάνεται κατά 25% για να καλύψει ακριβώς τη διαφορά μεταξύ 2019 και 2021», ανέφερε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Aκόμα, διευρύναμε και τα κριτήρια, δηλαδή είναι και υψηλότερο το επίδομα για αυτούς που το δικαιούνταν και περισσότεροι αυτοί που το δικαιούνται. Άρα, καλύπτουμε για αυτούς που πράγματι έχουν οικονομικό πρόβλημα το σύνολο της αύξησης μεταξύ 2019 και 2021».