Ενημερωτική εκδήλωση αύριο στο Πνευμ. Κέντρο Ιωαννίνων

on .

XATZHMIXAHL NTOYNOYSH DOREA ORGANON 18 10 21

• Προσφορά ύψιστης σημασίας προς τον συνάνθρωπο αποτελεί η δωρεά οργάνων, η οποία δυστυχώς τόσο στην Ήπειρο όσο και πανελλαδικά παραμένει σπάνια πρακτική, με ελάχιστους πολίτες να γίνονται δωρητές. Οι ανάγκες όμως είναι μεγάλες, καθώς σήμερα 1.300 ασθενείς είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, ενώ χιλιάδες νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και περιμένουν χρόνια να βρουν μόσχευμα.
Προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία ο Δήμος Ιωαννιτών διοργανώνει ειδική εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα αύριο, Τετάρτη, ώρα 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο.

Ύψιστη προσφορά
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες με αφορμή την εκδήλωση στάλθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη σημασία της δωρεάς οργάνων, την οποία ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ χαρακτήρισε ως προσφορά ύψιστης σημασίας. «Ο Δήμος ολοκληρώνει την εκστρατεία ενημέρωσης με την εκδήλωση της Τετάρτης που εντάσσεται στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για μία εκδήλωση που στοχεύει στο μέλλον, στην προοπτική για την επόμενη μέρα», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

Υστερεί η Ελλάδα
Από την πλευρά της η αναπλ. καθηγήτρια Νεφρολογίας Ευαγγελία Ντουνούση τόνισε ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στη δωρεά οργάνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, στην Ελλάδα 1.300 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, 14.000 νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού ανέρχεται στα οκτώμισι έτη.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ιδέα της δωρεάς οργάνων και ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την ιδανική θεραπεία για την ανεπάρκεια νεφρών. Από έναν δότη μπορούν να σωθούν έως και οκτώ άνθρωποι που χρειάζονται ένα μόσχευμα για να ζήσουν και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους».

Χρειάζονται δότες
Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε και η επίκουρη καθηγήτρια Αιματολογίας Ελευθερία Χατζημιχαήλ. Όπως είπε, κάθε λεπτό κάποιος συνάνθρωπός μας διαγιγνώσκεται με καρκίνο του αίματος. Η οξεία λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία. Για πολλούς από τους ασθενείς η μόνη ελπίδα είναι η αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών. Τρεις στους δέκα βρίσκουν συμβατό δότη στο οικογενειακό περιβάλλον. Η ζωή των υπόλοιπων επτά εξαρτάται από εθελοντές δότες.
Σε τοπικό επίπεδο, κάθε χρόνο, 20 ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα παραπέμπονται από την Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για αλλογενή μεταμόσχευση.
«Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα 300.000 δότες έτσι ώστε κάθε ασθενής που χρειάζεται μεταμόσχευση να βρίσκει μόσχευμα στη χώρα μας. Με την δράση του Δήμου ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της πόλης και να γίνουν δότες μυελού των οστών για να χαρίσουν ζωή στο συνάνθρωπό μας. Ο δότης δωρίζει ελάχιστα κύτταρα. Είναι μία διαδικασία ανώδυνη και ακίνδυνη» τόνισε η κ. Χατζημιχαήλ.

Η εκδήλωση
Το πρόγραμμα της αυριανής εκδήλωσης, που τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και διοργανώνεται με τη συμμετοχή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, παρουσίασε ο συνεργάτης του Δημάρχου Χρήστος Παπαδόπουλος.
Η βραδιά θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, την Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γιάννη Παπαθεοδωρίδη και τον Διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών Π.Γ.Ν.Π. Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη.
Θα ακολουθήσουν ομιλίες από τον εφημέριο του Ναού Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης Αρχιμανδρίτη Θεοδόσιο Μαρτζούχο, τον καθηγητή Παθολογίας - Νεφρολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννη Μπολέτη, τον Επιστημονικό Διευθυντή της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» Στέλιο Γραφάκο, τον Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Π.Γ.Ν.Ι. Μιχάλη Μήτση, και τον Διευθυντή ΕΣΥ του Π.Γ.Ν.Ι. Γιώργο Αποστόλου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ