Επί ποδός για την έλευση της «γρίπης των πτηνών»!

on .

KOTA GRIPH PTHNON

• Σα να μην έφτανε η μάχη που δίνει ο πλανήτης με την πανδημία του κορωνοϊού, την επανεμφάνισή της έκανε το τελευταίο διάστημα και η περίφημη «γρίπη των πτηνών», η οποία αποτελεί εδώ και χρόνια πονοκέφαλο για παραγωγούς και καταναλωτές.
Προς το παρόν κρούσματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μας, όμως βρέθηκαν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στα Βαλκάνια, γεγονός που εντείνει τους φόβους ότι σύντομα η ασθένεια θα περάσει και τα ελληνικά σύνορα, φτάνοντας φυσικά και στην Ήπειρο. Πρόκειται για απειλή που μπορεί να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον κλάδο της πτηνοτροφίας.

Μέχρι τη Βουλγαρία...
Όπως ανακοίνωσε χθες η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, τελευταία παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (κυρίως ο υπότυπος Η5N1) σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης (Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ιρλανδία), ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και τα πρώτο περιστατικό στη γειτονική Βουλγαρία.
Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανίχνευση του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία εντοπίζονται νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός εστιών και σε εκτροφές πουλερικών.

Υγειονομικές συστάσεις
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής επισημαίνει την ανάγκη πιστής εφαρμογής της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών».
Ειδικότερα, όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η διατήρησή τους σε μη περιφραγμένους χώρους. Συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά. Επίσης, απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
Παράλληλα, οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πτηνών, ενώ σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ