Η «Δωδώνη» ανοίγει... πανιά και στην αγορά τροφίμων!

on .

DODONH ERGOSTASIO FORTHGO

• Aρκετές ανακατατάξεις αναμένεται να φέρει η νέα χρονιά στον κλάδο της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, με εταιρίες και βιομηχανίες να συγχωνεύονται και άλλες να ετοιμάζονται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και σε πεδία πέραν αυτών όπου δραστηριοποιούνται σήμερα.
Σ’ αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκει η Ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» η οποία ετοιμάζεται να ανοίξει... πανιά επεκτείνοντας την παραγωγική της γκάμα γενικότερα στον τομέα των τροφίμων, όπως επιβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλός της Μιχάλης Παναγιωτάκης.

Έντονη εξωστρέφεια
Με τους ίδιους πρωταγωνιστές θα συνεχιστούν την επόμενη χρονιά οι συγκεντρώσεις και οι εξαγορές που έγιναν φέτος στον κλάδο των γαλακτοκομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης «Καθημερινής». Ο λόγος; Το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων σε αξία (τιμές χονδρικής) εκτιμάται σε 1,3 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τη νέα κλαδική μελέτη της εταιρείας Stochasis), χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνεται και ο συγγενής κλάδος των τυροκομικών προϊόντων, ο οποίος παρουσιάζει έντονο βαθμό εξωστρέφειας και έχει υψηλή προστιθέμενη αξία. Επιπλέον, οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, έχοντας ήδη εδώ και χρόνια επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων και έχοντας τη γνώση και το δίκτυο ειδικά για τις κατηγορίες των προϊόντων ψυγείου, μετεξελίσσονται μέσα και από εξαγορές σε ομίλους τροφίμων.

Τα σχέδια της «Δωδώνης»
Από αυτόν τον νέο γύρο συγκεντρώσεων στον κλάδο των γαλακτοκομικών και ευρύτερα στον κλάδο των τροφίμων δεν θα μπορούσε να λείψει η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Η ίδια εξάλλου υπενθυμίζεται ότι αποτέλεσε φέτος στόχο εξαγοράς, καθώς το 70% περίπου της επιχείρησης έχει περάσει στο fund CVC, που κατέχει το 100% της Vivartia και επομένως και της ΔΕΛΤΑ, η οποία έχει ηγετική θέση στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τους φιλόδοξους στόχος της «Δωδώνης» για τη νέα χρονιά επιβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλός της μιλώντας στο συνέδριο «The Dairy Conference», το οποίο διοργάνωσε η εταιρεία «Boussias». Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, η συμμετοχή της Ηπειρώτικης βιομηχανίας στον νέο κύκλο συγκεντρώσεων επεκτείνεται πέραν του κλάδου των γαλακτοκομικών. Τα πρώτα σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση είχαν φανεί πριν δύο χρόνια, το 2019, όταν η «Lime Capital Partners», βασικός μέτοχος της «Δωδώνης» τότε, εξαγόρασε το 44,3% της «Unismack», η οποία παρασκευάζει λειτουργικά σνακ. Οι συνέργειες έχουν οδηγήσει στην παρασκευή σνακ με φέτα, το οποίο ήδη πωλείται στο εξωτερικό και πρόκειται να τοποθετηθεί και στην ελληνική αγορά.

Και άλλες εταιρίες...
Το ενδεχόμενο νέων εξαγορών το προσεχές διάστημα δεν απέκλεισε ούτε ο Μιχάλης Σαράντης, Διευθύνων Σύμβουλος της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία».
Αναφερόμενος στα φυτικά προϊόντα, όπου ήδη η εταιρεία έχει παρουσία με ροφήματα και επιδόρπια αμυγδάλου και άλλων ξηρών καρπών, δήλωσε ότι η περαιτέρω αύξηση της παραγωγικής ικανότητάς της σε αυτή την κατηγορία είναι πιθανόν να γίνει μέσω εξαγοράς. Πάντως, όπως έχει γίνει γνωστό, η εταιρεία εξετάζει ως βασική εναλλακτική τη μετατροπή του εργοστασίου παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων «Ροδόπη», που βρίσκεται στην Ξάνθη, σε μονάδα παραγωγής αποκλειστικά φυτικών προϊόντων.