Τρίτη δόση για όλους μετά από τρεις μήνες!

on .

EMBOLIASTIKO KENTRO DOYROYTH

Μετά από τρεις μήνες θα χορηγείται πλέον η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σε χθεσινή έκτακτη ενημέρωση ανακοίνωσε ότι: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τα δεδομένα με τη μετάλλαξη Όμικρον και αποφάσισε τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες από 18 και άνω τρεις μήνες μετά».
Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, νωρίτερα είχε συνεδριάσει για αυτό το θέμα η Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα στο πλαίσιο εμφάνισης της μετάλλαξης «Όμικρον». Όπως εξήγησε, ο σχεδιασμός για όσους έχουν κάνει Jhonson & Jhonson δεν αλλάζει και η ενισχυτική δόση θα γίνεται στους δύο μήνες. Ο προγραμματισμός είναι, όπως όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου να κάνουν το εμβόλιο.
Τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία
Όπως προαναφέρθηκε η απόφαση για επίσπευση της αναμνηστικής δόσης λήφθηκε μπροστά στον κίνδυνο πολλαπλασιασμού της νέας μετάλλαξης «όμικρον» η οποία σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είναι πάρα πολύ μεταδοτική, ενώ προσβάλει και άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό. Η εμφάνιση της «όμικρον» γίνεται σε μια περίοδο που στην Ελλάδα είχε διαφανεί μια σχετική σταθεροποίηση της πανδημίας σε υψηλά βεβαίως επίπεδα και ενώ οι επιστήμονες είχαν αρχίσει να εκτιμούν ότι θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες και πριν μπούμε στην Χριστουγεννιάτικη περίοδο.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.201 νέα κρούσματα, 97 θανάτους και 694 διασωληνωμένους εκ των οποίων οι 549 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Στην Ήπειρο καταγράφηκε μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες, συνολικά 197 με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην Πρέβεζα στην οποία επιβεβαιώθηκαν 40 κρούσματα που δείχνει ανοδικές τάσεις. Στα Γιάννενα τα κρούσματα ήταν 112, στην Άρτα 29 και στη Θεσπρωτία 16. Σε αναγωγή ανά 100.000 κατοίκους, στην Πρέβεζα το ποσοστό είναι 69,58%, στα Γιάννενα 66,71%, στην Άρτα 42,72% και στη Θεσπρωτία 36,71%.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων οι εισαγωγές στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων ήταν χθες λιγότερες των προηγούμενων ημερών. Στις ΜΕΘ χθες νοσηλεύονταν 17 ασθενείς, ενώ υπήρξε μία ακόμη απώλεια, καθώς κατέληξε 70χρονος που νοσηλεύονταν αρκετές ημέρες στην ΜΕΘ Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Η κατανομή
Η Αττική κρατάει γερά τα «σκήπτρα» των κρουσμάτων. Χθες κατέγραψε 1.699 και ακολούθησαν: Θεσσαλονίκη 1.032, Αχαΐα 203, Ηράκλειο 185, Σέρρες 177, Λάρισα 170, Έβρος 140, Μαγνησία 128, Φθιώτιδα 126, Κοζάνη 123, Ιωάννινα 112 και Αιτωλοακαρνανία 101.