Έξαρση των κρουσμάτων στην ομάδα 50-65 ετών στα Γιάννενα!

on .

RAPID TEST PLATEIA 1 11 21\

• Η σταθεροποίηση της πανδημίας σε επίπεδο χώρας, αλλά και στο Νομό Ιωαννίνων δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό ενόσω δεν προχωρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι εμβολιασμοί, ήταν το κεντρικό μήνυμα των χθεσινών ανακοινώσεων του Υπουργείου Υγείας στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου των καθηγητών - μελών της Επιστημονικής Επιτροπής Βάνας Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη.
Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο Νομό Ιωαννίνων (όπως και στην Κέρκυρα) λέγοντας ότι παρά τη σταθεροποίηση της πανδημίας παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων στις ηλικίες 50-65 ετών κάτι που απέδωσε στο γεγονός ότι μόνο οι μισοί από αυτούς έχουν λάβει την τρίτη δόση. Οι δύο επιστήμονες - μέλη της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τη «επέλαση» της μετάλλαξης «Όμικρον», αλλά και τον σταθερά υψηλό αριθμό διασωλωνημένων και θανάτων μέχρι τα Χριστούγεννα. Η κ. Παπαευαγγέλου (καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας) υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος έκθεσης είναι σταθερός, αναφέροντας ως θετικό σημείο τη σαφή ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων για δεύτερη εβδομάδα. «Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας -επεσήμανε- παραμένει υψηλό. Δεν χωράει όμως κανένας εφησυχασμός με τα ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια να ξεπερνούν τα 50.000».

Επιτακτική η ανάγκη  της 3ης δόσης
Ένα άλλο στοιχείο που έδωσε στη δημοσιότητα η κ. Παπαευαγγέλου είναι το γεγονός ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς που χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομεία ήταν άνω των 55 ετών. Με βάση τα στοιχεία αυτά υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για χορήγηση της 3ης δόσης, τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό με σοβαρό σύμπτωμα σε όσους την έλαβαν.
Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων δεν δικαιολογεί εφησυχασμό και για έναν πρόσθετο λόγο, που έχει να κάνει με τη μετάλλαξη «Όμικρον» και τις επιπτώσεις που αυτή θα φέρει. Τον προβληματισμό του δεν έκρυψε ο καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, που είπε ότι είναι θέμα χρόνου να κάνει επέλαση και στην Ελλάδα. «Προς το παρόν, συνέχισε, υπάρχει χάσμα μεταξύ κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων στο ζήτημα της Όμικρον. Οι αρχές βρίσκονται σε αναμονή για τις εξελίξεις, κυρίως σε χώρες με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη όπως η Βρετανία, όπου τα κρούσματα με Όμικρον διπλασιάζονται κάθε ημέρα».

Σταθεροποίηση σε υψηλό επίπεδο
Η σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεικτών «επιβεβαιώθηκε» και από τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο οποίος ανακοίνωσε συνολικά 5.523 νέα κρούσματα, 81 ακόμη θανάτους και 708 διασωληνωμένους, εκ των οποίων οι 571 είναι ανεμβολίαστοι. Στην Ήπειρο τα κρούσματα ήταν 159, εκ των οποίων τα 80 προέρχονται από τα Γιάννενα, τα 31 από την Πρέβεζα, τα 30 από την Άρτα και τα 18 από τη Θεσπρωτία. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του επιδημιολογικού φορτίου στην Ήπειρο, είναι το γεγονός ότι όπως προέκυψε και από τα νέα δείγματα κυριαρχεί πλέον η μετάλλαξη «Δέλτα».

«Καμπάνες» για τα μέτρα
Στην Ήπειρο εκτός από το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένες περιοχές, «άλυτο» πρόβλημα παραμένει και η μη τήρηση των προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Αστυνομίας, εντοπίστηκε και κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος να εξυπηρετεί πελάτη σε εσωτερικό χώρο χωρίς εκείνος να κατέχει πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού. Σε βάρος της επιχείρησης επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της για 15 ημέρες. Στον πελάτη επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ για τον ίδιο λόγο επιβλήθηκαν άλλα εννέα πρόστιμα (4 Άρτα, 3 Θεσπρωτία, 2 Πρέβεζα). Σε άλλους ελέγχους που έγιναν βεβαιώθηκαν 13 ακόμη παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, (2 Θεσπρωτία, 8 Ιωάννινα, 3 Πρέβεζα).

Δίδυμα από θετική έγκυο
Στα θετικά της ημέρας καταγράφεται ο τοκετός δίδυμων κοριτσιών από μητέρα που ήταν θετική στον κορωνοϊό στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Η έγκυος είχε διακομιστεί από την Κέρκυρα και ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή από το επιτελείο της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά
Εν τω μεταξύ σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών. Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι προέτρεψε συγγενικά της πρόσωπα να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους. Επικαλέστηκε δε τα δεδομένα από τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τα «εξαιρετικά», καθώς 5 εκατ. παιδιά έχουν λάβει την πρώτη δόση και δεν καταγράφηκαν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό.

Το πιστοποιητικό νόσησης
Οι δύο καθηγητές έδωσαν εξηγήσεις και για τη μείωση της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, με την Παπαευαγγέλου να δηλώσει ότι «η βράχυνση της διάρκειας έγινε με βασικό κριτήριο την μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών», προσθέτοντας ότι -βάσει των στοιχείων που υπάρχουν- η Όμικρον θα έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, «κι όταν έχουμε παραλλαγές που προκαλούν επαναλοίμωξη, με γνώμονα αυτό πρέπει να φέρεις τον εμβολιασμό πιο κοντά. Αυτό μας έκανε να βάλουμε την 3η δόση στο τρίμηνο και να προχωρήσουμε στη σμίκρυνση του πιστοποιητικού νόσησης».