Να δοθούν «όπλα» στους Δήμους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα!

on .

KATOLISTHSH MPOYLNTOZA DROMOS 14 12 21

• Όλο και πιο συχνά πλήττεται η Ήπειρος από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία όλα δείχνουν ότι στο μέλλον θα αποτελέσουν τον... κανόνα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, τα «όπλα» που διαθέτουν οι Δήμοι για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, κυρίως οι πιο ορεινοί, αλλά και όσοι έχουν στα γεωγραφικά τους όρια ποτάμια και ακτές, είναι περιορισμένα. Αυτό τονίστηκε χθες κατά την έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρός της Χρήστος Ντακαλέτσης την ώρα που οι Δήμοι της περιοχής μας μετρούν ακόμα πληγές από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το μεγαλύτερο κομμάτι της περιφέρειας.
Η ΠΕΔ αποφάσισε να ζητήσει την εξασφάλιση ενός ξεχωριστού χρηματοδοτικού εργαλείου που θα απαντά στις ανάγκες των Δήμων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα και από φυσικά φαινόμενα. Δηλαδή, μία ουσιαστική και μόνιμη βοήθεια από το κράτος.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου μίλησε για την ανάγκη σύνταξης ενός οδικού χάρτη που θα προσδιορίζει τις κινήσεις και το διεκδικητικό πλαίσιο των Δήμων, έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης. Όπως τόνισε ο Χρ. Ντακαλέτσης, για τις ζημιές από τα φαινόμενα αυτά, η χώρα μας δαπανά κάθε χρόνο, περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απαίτηση λοιπόν των Δημάρχων είναι να προβλεφθεί άμεσα μια γενναία χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών προς κάθε Δήμο που υπέστη ζημιές και σε δεύτερη φάση, να θεσμοθετηθεί ένας πάγιος πόρος που θα εντάσσεται στον ετήσιο προϋπολογισμό των Δήμων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Πρόθεση επίσης της ΠΕΔ Ηπείρου είναι η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου καταγραφής και αποκατάστασης ζημιών που θα λειτουργεί στο πλαίσιό της.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων προτείνει επίσης, την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ήπειρο, εφόσον το ύψος των ζημιών που θα καταγράψουν οι Δήμοι, με την προσθήκη αυτών που θα αναφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου, πληροί την προϋπόθεση του 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας, για την ενεργοποίηση του Ταμείου.

Χρειάζεται προσωπικό
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και όσον αφορά στη στελέχωση των γραφείων ή τμημάτων Πολιτικής Προστασίας. «Δε νοείται Πολιτική Προστασία με ένα Δήμαρχο και έναν αντιδήμαρχο», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Ντακαλέτσης, με την ΠΕΔ να απαιτεί την πρόσληψη προσωπικού για τη στελέχωση των γραφείων Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τη δυναμικότητα των Δήμων, όπως έχει νομοθετηθεί χωρίς να εφαρμοστεί ως σήμερα, αλλά και τη διάθεση σύγχρονου εξοπλισμού, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Δήμου, καθώς μηχανήματα έχουν να δοθούν στους ΟΤΑ από την εποχή του «Καποδίστρια»!

Προσφυγές για βλάβες
Κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της η Ένωση αποφάσισε παράλληλα να κινηθεί με τη βοήθεια δικηγόρου, νομική διαδικασία κατά της ΔΕΔΔΗΕ, του ΟΤΕ και της ΕΡΤ ή της DIGEA, για τις συχνές βλάβες στα δίκτυα κοινής ωφελείας ρεύματος και τηλεπικοινωνιών αλλά και για το ανύπαρκτο τηλεοπτικό σήμα για πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου.
Ζητάει δε η ΠΕΔ να επιτραπούν στους Δήμους οι δαπάνες για τη συντήρηση και εγκατάσταση αναμεταδοτών, στις απομακρυσμένες περιοχές που δεν διαθέτουν τηλεοπτική κάλυψη.
Τέλος, για την προστασία των γεφυριών της Ηπείρου, αναδείχθηκε η ανάγκη ελέγχου της στατικότητάς τους, τόσο των σύγχρονων όσο και των πέτρινων γεφυριών, που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ