Tα μάτια σας... δεκατέσσερα για ηλεκτρονικές απάτες!

on .

MHTSIOS HLIAS ELAS

• Ανησυχητική αύξηση προκαλούν τα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ήπειρο όσο και Πανελλαδικά, με δεκάδες πολίτες να πέφτουν θύματα των επιτηδείων χάνοντας μικρά ή μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό χθες από τον εκπρόσωπο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου Αστυνόμο Β΄ Ηλία Μήτσιο, σύμφωνα με στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, το πρώτο εννεάμηνο του 2021 το ύψος των ηλεκτρονικών απατών έφτασε τα 40 εκατ. ευρώ και αυτές είναι σίγουρο πως θα έχουν συνέχεια!

Προσοχή στα e-shops!
Ο κατάλογος με τους πιθανούς τρόπους δράσης των επιτηδείων είναι μεγάλος, ωστόσο με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε εορταστική περίοδο που αυξάνονται οι ηλεκτρονικές αγορές, ο κ. Μήτσιος στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι αυτό. Σύμφωνα με όσα είπε, οι πολίτες όπως κάνουν έρευνα αγοράς για τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν, έτσι θα πρέπει να κάνουν έρευνα και σχετικά με το από πού θα κάνουν τα ηλεκτρονικά τους ψώνια. «Ο εντοπισμός των αναξιόπιστων ηλεκτρονικών καταστημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι ενδείκτες που μπορούν να μας διευκολύνουν», ανέφερε ο κ. Μήτσιος δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Συνέστησε λοιπόν να μην δελεαζόμαστε εύκολα από ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές, ειδικά όταν αυτές παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τη μέση τιμή που βρίσκουμε στα άλλα καταστήματα. Επίσης, είπε πως θα πρέπει να μας βάζει σε υποψίες ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει αν ως στοιχείο επικοινωνίας με το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι μόνο ένα κινητό τηλέφωνο, χωρίς να υπάρχει φυσική έδρα του ή αν δε μας δίνεται η επιλογή να πληρώσουμε με αντικαταβολή. Εξάλλου, ανέφερε πως μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για κάθε e-shop από κριτικές προηγούμενων πελατών σχετικά με την εξυπηρέτηση που έτυχαν αυτοί.

 Αγγελίες και... phishing!
Αρκετές περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών και στην Ήπειρο έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα μέσω διαδικτυακών αγγελιών πώλησης διαφόρων ειδών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μήτσιος, «εκεί το τοπίο είναι ακόμη πιο θολό και καλό είναι να βλέπουμε από κοντά το προϊόν και να μην προκαταβάλουμε το αντίτιμο. Πολλοί συμπολίτες μας σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατέθεσαν τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό που τους υποδείχθηκε, χωρίς ποτέ να τους αποσταλεί το προϊόν».
Άλλος ένας τρόπος ηλεκτρονικής εξαπάτησης που έχει κάνει πολύ έντονα τελευταία την εμφάνισή του είναι και το λεγόμενο «phishing» - «ψάρεμα», δηλαδή η υποκλοπή προσωπικών κωδικών ή αριθμών τραπεζικών καρτών. Στις περιπτώσεις αυτές αποστέλλονται μαζικά sms ή e-mails, δήθεν από γνωστή τράπεζα, στα οποία υπάρχει σύνδεσμος και καλείται ο χρήστης να τον πατήσει για να επιλυθεί δήθεν κάποιο πρόβλημα με το λογαριασμό του. Εφόσον επιλεγεί ο σύνδεσμος, γίνεται ανακατεύθυνση σε ψεύτικη σελίδα που μοιάζει με την πραγματική της τράπεζας και εκεί ζητούνται προσωπικοί κωδικοί του χρήστη. Εφόσον τους καταχωρήσει, οι δράστες πλέον έχουν άμεση πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό ή στην τραπεζική κάρτα και πραγματοποιούν είτε μεταφορά χρημάτων στους δικούς τους λογαριασμούς είτε προβαίνουν σε αγορές προϊόντων για λογαριασμό τους. «Τέτοια μηνύματα θα πρέπει να τα αγνοούμε, να μην κάνουμε κλικ στο σύνδεσμο και να γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες ποτέ δε θα μας ζητήσουν να τους γνωστοποιήσουμε τους κωδικούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Ηπείρου. Πρόσθεσε δε πως ακόμη και αν η αστυνομική έρευνα αποκαλύψει τα στοιχεία ταυτότητας του δικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού, η επανάκτηση των χρημάτων δεν είναι απλή υπόθεση.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ