Σταδιακή υποχώρηση των έντονων καταιγίδων

on .

BROXH PLHMMYRA DROMOS

• Σταδιακή εξασθένηση των έντονων καιρικών φαινομένων αναμένεται σήμερα στην Ήπειρο, μετά από ένα διήμερο με μεγάλης διάρκειας έντονων βροχών και καταιγίδων.
Βέβαια οι βροχές θα συνεχιστούν και σήμερα, όμως σταδιακά θα μειώνονται τα ύψη νερού και από αύριο ουσιαστικά το κύμα θα έχει υποχωρήσει και την Πέμπτη πλέον θα σταματήσουν οι βροχές.
Το θετικό είναι ότι υπήρξε σχετική άνοδος της θερμοκρασίας που έδωσε μια «ανάσα» στα νοικοκυριά στον τομέα της θέρμανσης, τις επόμενες ημέρες όμως στη διάρκεια της νύχτας και πάλι τα θερμόμετρα θα κινούνται κοντά στην περιοχή του «μηδέν». Με αίθριο καιρό και σχετικά καλές θερμοκρασίες θα υποδεχθούμε- εάν φυσικά δεν υπάρξει ανατροπή των μετεωρολογικών δεδομένων - το νέο χρόνο.
Από τις έντονες βροχοπτώσεις του διημέρου σημειώθηκαν καταπτώσεις σε αρκετούς επαρχιακούς κυρίως δρόμους, ενώ σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα σε χωριά του Δήμου Σουλίου, από υπερχειλίσεις χειμάρρων και ρεμάτων. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν αναφερθεί έξι περιπτώσεις πλημμυρισμένων σπιτιών και επιχειρήσεων, που εντοπίζονται κυρίως σε Βέλλιανη, Ξηρόλοφο και Ραχούλι, ενώ χρειάστηκε και επέμβαση της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμό δύο ατόμων.
Κλειστοί από υπερχείλιση του χειμάρρου Χρυσαυγής έμειναν οι επαρχιακοί δρόμοι Καρυωτίου Χρυσαυγής και Χρυσαυγής - Προδρομίου, με το Δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη να κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη νύχτα που πέρασε ο Δήμος του το βράδυ της Κυριακής, αναμένοντας να σταματήσει η βροχόπτωση για να αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και η προσπάθεια για την αποκατάστασή τους.
Εκτός αυτών βέβαια παραμένει το μεγάλο πρόβλημα, που χρονολογείται σχεδόν από μηνός με τον πλημμυρισμένο κάμπο της Βρυσέλλας, στον οποίο τα ύψη του νερού ανέβηκαν περαιτέρω από τις βροχές του διημέρου.
Με το φως της ημέρας αναμένεται να υπάρχει σήμερα μια συνολική εκτίμηση των ζημιών που έχουν προκληθεί σε όλη την Ήπειρο και ειδικά σε περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής. Επίσης ένας ακόμη παράγοντας ανησυχίας είναι το ενδεχόμενο υπερχείλισης των ποταμών από το λιώσιμο του χιονιού στα ορεινά των Ιωαννίνων και της Άρτας.