Καταργήθηκαν οι Φορείς Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου και Τζουμέρκων

on .

FOREAS PINDOY OXHMATA

• Την κατάργηση επτά φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και την καθολική διαδοχή των αρμοδιοτήτων τους από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σε κεντρικό επίπεδο στο ΥΠΕΝ προβλέπει υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στους καταργούμενους Φορείς περιλαμβάνονται αυτοί των Εθνικών Πάρκων Βόρειας Πίνδου και Τζουμέρκων, Αγράφων, Κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων. Οι άλλοι είναι των Εθνικών Πάρκων, Πάρνηθας, Σχινιά- Μαραθώνα- Υμηττού, Έβρου- Σαμοθράκης, Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης- Σουφλίου, Ολύμπου.
Σημειώνεται ότι η αλλαγή του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών ξεκίνησε με το Ν. 4685/2020 και την ίδρυση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Στην παρούσα φάση πραγματοποιείται η μετάβαση από τους 36 παλαιούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 24 νέες Μονάδες Διαχείρισης που θα υπαχθούν και θα εποπτεύονται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Για τους πρώτους 7 φορείς εκδόθηκε απόφαση, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι αποφάσεις και για τις υπόλοιπες Μονάδες Διαχείρισης. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η διαχείριση θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο και αναμένεται να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης.