Β. ΒΛΕΤΣΑΣ: Με άλλο τρόπο φτάνουν τα ζωικά απόβλητα στην καταβόθρα!

on .

KATABOTHRA MPENIKOBAS KATSIKA

Δεν είναι εύκολη η πρόσβαση μεγάλου οχήματος ώστε να αδειάσει ζωικά απόβλητα μέσα στην καταβόθρα της Μπενίκοβας υπογράμμισε χθες στον «Π.Λ.» ο Βασίλης Βλέτσας, Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την προστασία της λίμνης και υπεύθυνος για τη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, με αφορμή σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για τη δράση ασυνείδητων που ρυπαίνουν αναίτια το περιβάλλον στο Λεκανοπέδιο.
Ο κ. Βλέτσας παραδέχθηκε ωστόσο πως είναι υπαρκτό το πρόβλημα μόλυνσης των νερών που καταλήγουν στην καταβόθρα και από κει πιθανώς στον υδροφόρο ορίζοντα, όμως διαβεβαίωσε ότι δεν οφείλεται στη δράση κάποιου ασυνείδητου, αλλά πως είναι άλλη η... ρίζα του κακού. Όπως ανέφερε, στο συγκεκριμένο σημείο του κάμπου, ανάμεσα στον Κατσικά και την Καστρίτσα, βόσκουν κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες πολλά ζώα, ενώ υπάρχει και αρκετή αγροτική δραστηριότητα.
Τον χειμώνα η περιοχή πλημμυρίζει και τώρα, καθώς τα νερά στραγγίζουν, συμπαρασύρουν τα ζωικά απόβλητα που βρίσκονται στα χωράφια, κυρίως λάσπες, τροφές, κοπριά. Αυτά περνούν στους αύλακες, μεταξύ των οποίων και ο συγκεκριμένος, ο οποίος απομακρύνει νερά από την λίμνη και τα οδηγεί στην καταβόθρα της Μπενίκοβας! Με άλλα λόγια, τα χωράφια της περιοχής με τη ροή του νερού καθαρίζουν από οτιδήποτε αφήνουν πίσω τους άνθρωποι και ζώα και τα υπολείμματά τους πέφτουν στην καταβόθρα!
«Ενεργοί πολίτες...»
Ο κ. Βλέτσας, ο οποίος αντέδρασε άμεσα στο χθεσινό δημοσίευμα του «Π.Λ.» σπεύδοντας στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι ακριβώς συμβαίνει, δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον συμπολίτη ο οποίος κατήγγειλε στον «Π.Λ.» τη ρύπανση της καταβόθρας Μπενίκοβας. Όπως είπε, «θέλουμε ενεργούς πολίτες, πολίτες που ανησυχούν για το οικοσύστημα και βοηθούν και εμάς προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον. Η επιτήρηση μίας τόσο μεγάλης περιοχής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλουμε φαινόμενα σαν το συγκεκριμένο να αναδεικνύονται και καλό είναι να ενημερώνονται απευθείας οι Αρχές».
Αυξημένη επιτήρηση
Πάντως, το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί μέσω περιπολιών από τους αρμόδιους φορείς η επιτήρηση περιμετρικά της λίμνης για να αποτρέπονται φαινόμενα ρύπανσής της παρόμοια με εκείνα που έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν.
Όπως τόνισε σχετικά ο Β. Βλέτσας, «από τον Δήμο γίνεται, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, όπως η Αστυνομία και ο Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας, μία μεγάλη προσπάθεια με σκοπό να περιφρουρήσουμε το λιμναίο περιβάλλον. Το τελευταίο διάστημα χάρη σ’ αυτές τις προσπάθειες έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα περιστατικά ρύπανσης της λίμνης, όμως δεν έχουν σταματήσει τελείως».
Ξεφόρτωνε... μπάζα!
Ένα περιστατικό σχετικό με την «κακοποίηση» του περιβάλλοντος στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες και στον κάμπο του Κουτσελιού. Όπως αποκάλυψε ο Αντιδήμαρχος μιλώντας σχετικά στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και τη Βίκη Μιχέλη, ο ίδιος επισκέφθηκε την περιοχή επειδή υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα και γινόταν προσπάθεια αποσυμπίεσής της από τα όμβρια.
Έπεσε λοιπόν κυριολεκτικά πάνω σε επαγγελματία της πόλης, ο οποίος, σαν να μη... συμβαίνει τίποτα, επιχείρησε να εναποθέσει μπάζα στην περιοχή. Όταν τον σταμάτησαν, ανέφερε ως δικαιολογία ότι του είχαν πει πως στο συγκεκριμένο σημείο εναποθέτουν στερεά απόβλητα κι άλλοι! «Αυτά τα συμβάντα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν», κατέληξε ο κ. Βλέτσας.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ