Υποτονικές οι πρώτες ημέρες εκπτώσεων στη γιαννιώτικη αγορά

on .

AGORA 28 OKTOBRIOY
Δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά τα μηνύματα της Γιαννιώτικης αγοράς με την συμπλήρωση της πρώτης εβδομάδας των εκπτώσεων, με αποτέλεσμα ο εμπορικός κόσμος να βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, αγνοώντας τι του επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. 
Αν και είναι ακόμη νωρίς για να προδιαγράψει κανείς με βεβαιότητα την πορεία της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου που θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου, εντούτοις όλες οι ενδείξεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους καταστηματάρχες, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι και μια πολύ υποτονική εορταστική περίοδο, χωρίς καν να αγγίξουν τους επιθυμητούς τζίρους!  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αύριο, Κυριακή η αγορά θα είναι ανοιχτή προαιρετικά σε όλη τη χώρα. 
Δύσκολος χειμώνας!
«Πολύ δύσκολα θα βγει ο χειμώνας», ανέφερε στον «Π.Λ.» έμπορος της πόλης που διατηρεί οικογενειακή επιχείρηση και που ακόμη – όπως μας είπε – επιβιώνει γιατί τη δουλεύει με τη σύζυγό του, χωρίς να έχει τον «βραχνά» των εργαζομένων, τους οποίους δεν θα μπορούσε να κρατήσει, λόγω της κάθετης πτώσης του τζίρου! 
Το μέτωπο των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες ροκανίζει όλο το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγοραστική κίνηση - εν μέσω μάλιστα εκπτώσεων - και κατ’ επέκταση για τα έσοδα των επιχειρήσεων. Τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες προβλέπουν ότι ο τζίρος τους κατά τη φετινή εκπτωτική περίοδο θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και μόλις ένας στους δέκα θεωρεί ότι θα κινηθεί ανοδικά.
Μέτρια η εορταστική  περίοδος…
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με αφορμή έρευνα για την πορεία της εορταστικής περιόδου τονίζει ότι «η αγορά τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργεί υπό μη κανονικές συνθήκες. Η διάρκεια της πανδημίας Covid-19 αλλά και οι πρόσφατα εξαιρετικά ισχυρές ανατιμήσεις των τιμών ενέργειας, ήρθαν να προσθέσουν νέα εμπόδια σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου παραδοσιακά πραγματοποιούν μεγάλο μέρος του ετήσιου κύκλου εργασιών τους. Επομένως, η αποκατάσταση της κανονικότητας θα αναβάλλεται για όσο διάστημα η πανδημία του Covid-19 θα παραμένει επικίνδυνη και θα διατηρούνται οι περιορισμοί…».
Από την έρευνα προέκυψε ότι για το 43% των επιχειρήσεων η κίνηση κατά την εορταστική περίοδο 2021 ήταν μέτρια. Αντίθετα, τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες (43%) δήλωσαν λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι. Μόνο μία στις επτά επιχειρήσεις εμφανίζεται πολύ έως πάρα πολύ ικανοποιημένη από τις επιδόσεις της κατά την εορταστική περίοδο.