Ένας προϋπολογισμός χαμηλών... προσδοκιών

on .

PROYPOLOGISMOS

• Αυξημένος κατά επτά περίπου εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2022, ο οποίος πήρε το «πράσινο φως» από την Οικονομική Επιτροπή και θα οδεύσει προς έγκριση στο Παρατηρητήριο, πριν κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Εντυπωσιακά στοιχεία δεν υπάρχουν σ’ αυτόν, όπως προκύπτει και από την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Φώτη Βάββα, ο οποίος βεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και «αποτυπώνει ρεαλιστικά τις εκτιμήσεις εσόδων και εξόδων του Δήμου κατά το νέο έτος, προσαρμοσμένος πάντα στο υφιστάμενο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο».

«Τρύπα» στα έσοδα!
Ο κ. Βάββας υπογράμμισε πως ο Δήμος συνεχίζει την προσπάθεια νοικοκυρέματος στα οικονομικά του, ώστε να μη δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, να είναι φερέγγυος σε όλους όσοι συναλλάσσονται μαζί του, να βελτιώσει την εισπραξιμότητά του, να χρηματοδοτεί από δικούς του πόρους τα νομικά του πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους και να χρηματοδοτεί έργα και δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Φυσικά, η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιδράσει αρνητικά στον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να κάνει γνωστό πως έχει επιφέρει σημαντική υστέρηση στα έσοδα του Δήμου. Η μεγαλύτερη «τρύπα» καταγράφεται στα έσοδα των Νομικών Προσώπων του Δήμου, κυρίως του ΟΚΠΑΠΑ και του Πνευματικού Κέντρου, όπου θα απαιτηθούν επιπλέον επιχορηγήσεις από τον Δήμο, καθώς, όπως σημείωσε ο Φ. Βάββας, «αποτελεί βασική επιλογή της Δημοτικής Αρχής η στήριξη όλων των Νομικών του Προσώπων, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και του πολιτισμού».
Μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην εγγραφή πίστωσης ποσού 50.000 ευρώ για την επιχορήγηση των αθλητικών συλλόγων του Δήμου, η οποία, όπως είπε, θα υλοποιηθεί με συγκεκριμένη διαδικασία που θα προκύψει κατόπιν διαβούλευσης του αρμόδιου αντιδημάρχου αθλητισμού με τα σωματεία.

Οι αριθμοί
Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του Δήμου Ιωαννιτών για την τρέχουσα χρονιά φτάνει στα 157.168.000 ευρώ.
Στις πιστώσεις που εγγράφονται σ’ αυτόν περιλαμβάνονται 12,7 εκατ. ευρώ από ΚΑΠ, 1,7 εκατ. ευρώ από ΣΑΤΑ, 4,4 εκατ. από τον «Φιλόδημο», 2,8 εκατ. από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και φυσικά το μεγαλύτερο ποσό, συνολικά 22,8 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντληθεί από το ΕΣΠΑ.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ