Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου - ΦΟΔΣΑ

on .

ERGOSTASIO APORRIMMATON MONADA ASA 3 17 9 19

• Σε… σήριαλ δίχως τέλος εξελίσσεται η κόντρα μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) για την αρμοδιότητα μεταφοράς του υπολείμματος, την οποία διεκδικούν και οι δυο πλευρές. Στο θέμα αναφέρθηκε πάλι χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες προχώρησε σε νέα συνέντευξη Τύπου, χωρίς όμως και να δείχνει διάθεση για αποκλιμάκωση της κρίσης, όταν μάλιστα έχει ανοιχτά αρκετά «μέτωπα» που μόνο επιζήμια είναι, για την εικόνα της Περιφέρειας. Ειδικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει χωρίσει τους Δήμους σε δυο στρατόπεδα, με τον Αλ. Καχριμάνη χθες να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ να καταθέσει προσφυγή για τη μεταφορά του υπολείμματος στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και πίνακα με τις οφειλές των Δήμων προς την Περιφέρεια για τη λειτουργία του Εργοστασίου. 

Σχολιάζοντας την απόφαση της προσφυγής, όπως είπε ήλπιζε ότι «θα πρυτάνευε η λογική, θα αναγνωρίζονταν το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας έφεραν μείωση στο κόστος μεταφοράς, αλλά και κάλυψη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του συνόλου αυτού από την κρατική χρηματοδότηση που εξασφάλισε».

Ο Περιφερειάρχης επέκρινε τη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ ότι δεν ενημέρωσε όλους τους Δημάρχους για το περιεχόμενο της απόφασης του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ χαρακτήρισε ψευδή την αναφορά στην αναρτημένη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ ότι αυτή πάρθηκε με ψήφους 2-1, ενώ, όπως ο ίδιος είπε, η αλήθεια είναι ότι ήταν 4-1. «Ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για το υπόλειμμα δεν ενδιαφέρεται για τα δύο μείζονα ζητήματα, που υπάρχουν με τη διαχείριση των Απορριμμάτων και στα οποία έχει άμεση εμπλοκή η Περιφέρεια», υπογράμμισε ο Αλ. Καχριμάνης, εξηγώντας ότι αυτά αφορούν τις οφειλές των Δήμων για τη λειτουργία του Εργοστασίου και τη λειτουργία των ΣΜΑ. 

Οι οφειλές 

Για τις οφειλές των Δήμων, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου αυτές ανέρχονταν σε 4,737 εκ. ευρώ,  (χρήματα που έχουν εισπράξει μέσω των ανταποδοτικών τελών), η Περιφέρεια καλύπτει μέχρι σήμερα τις υποχρεώσεις προς το Εργοστάσιο, αλλά – όπως είπε - αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη διάστημα. Μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχουν Δήμοι που εξακολουθούν να μεταφέρουν παράνομα απορρίμματα χωρίς επεξεργασία σε ΧΥΤΥ, πληρώνοντας διπλά, τόσο για την μεταφορά τους εκεί, όσο και για την αναλογία τους στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων. 

Για τους ΣΜΑ

Για τους ΣΜΑ ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι έτοιμοι και μετά την ενημέρωση ότι η ΥΓΟΣ δεν επιτρέπει τη λειτουργία τους από ιδιώτη, κάλεσε τη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και τους Δήμους για να τους λειτουργήσουν. «Εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ ουδεμία απάντηση. Παίρνουν αποφάσεις στην Ε.Ε. χωρίς να  υπολογίζουν τους Δήμους, που πάνω από τα 2/3 είναι υπέρ της συνεργασίας όλων μας για το καλό των δημοτών. Ήδη έχω προτάσεις από πολλούς δήμους για δοκιμαστική λειτουργία και θα ξεκινήσουμε άμεσα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για τρεις καταγγελίες 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και σε τρία θέματα τα οποία είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη μέσω καταγγελιών και για τα οποία η Περιφερειακή Αρχή, όπως τόνισε - δικαιώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για το χειρισμό της. 

- Πρόκειται για την υπόθεση των εργασιών ανακαίνισης του Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες» και για αναθέσεις έργων (τα λεγόμενα 45αρια), για την οποία εκδόθηκε αμετάκλητο αθωωτικό βούλευμα για τον Περιφερειάρχη, τα τότε μέλη της τότε Οικονομικής Επιτροπής και Υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών.

- Το δεύτερο αφορά δημοσίευμα, αλλά και γραπτή καταγγελία του συντάκτη του - δημοσιογράφου, για «αναθέσεις» σε συγγενικό πρόσωπο του Περιφερειάρχη, έργου μεταφοράς μαθητών, αλλά και τουριστικών υπηρεσιών, η οποία επίσης τέθηκε στο αρχείο, τόσο από την Εισαγγελική Αρχή, όσο και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. 

- Η τρίτη περίπτωση, που είναι και η πλέον πρόσφατη, αφορά την αποκατάσταση επικίνδυνης αποστραγγιστικής τάφρου στην οδό που συνδέει την Εθνική οδό Ιωαννίνων – Αθηνών, με την οδό Νιάρχου, για την οποία ιδιώτης που δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή είχε προβεί σε καταγγελία. Όπως ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, δικαίωσε την Περιφέρεια, αναγνωρίζοντας την αρμοδιότητα αποκατάστασης της τάφρου.