«Κλειδί» τα Γεωπάρκα UNESCO στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη

on .

GEOPARKO

• Ρόλο - «κλειδί» μπορούν να παίξουν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών που έχουν την τύχη να τα φιλοξενούν, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ήπειρος, η οποία έχει στα γεωγραφικά της όρια το Γεωπάρκο Βίκου - Αώου. 

Βέβαια, απαιτείται προσπάθεια και δουλειά για να γίνει αυτό, κυρίως να αντιληφθούν οι τοπικές κοινωνίες την αξία της φυσικής κληρονομιάς και να φροντίσουν για τη διατήρηση και ανάδειξή της. 

Τα παραπάνω θα βρεθούν στο επίκεντρο του 3ου Συνεδρίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας - Κύπρου, το οποίο θα λάβει χώρα από σήμερα και μέχρι την Κυριακή στα Γιάννενα. Στο συνέδριο συμμετέχουν τα οκτώ Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO που υπάρχουν σήμερα σε Ελλάδα και Κύπρο και συγκεκριμένα τα  Νήσος Λέσβος, Ψηλορείτης, Χελμός - Βουραϊκός, Βίκος-Αώος, Σητεία, Γρεβενά - Κοζάνη, Κεφαλονιά - Ιθάκη και Τρόοδος.

Το συνέδριο

«Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου και Βιώσιμη Ανάπτυξη» είναι ο τίτλος του συνεδρίου που ξεκινάει στα Γιάννενα. Οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο της «Φρόντζου Πολιτεία» και αύριο στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», ενώ την ερχόμενη Κυριακή το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη και ξενάγηση των συνέδρων στο Γεωπάρκο Βίκου - Αώου.

Διοργανωτής της εκδήλωσης είναι η «Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.» που είναι και ο φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Βίκου - Αώου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και συνδιοργανωτές το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων, τις Εθνικές Επιτροπές για την UNESCO Ελλάδας και Κύπρου και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.). 

Βιώσιμη ανάπτυξη…

Στόχοι του Συνεδρίου είναι, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η παρουσίαση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου και των ιδιαίτερων γεωλογικών, φυσικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και η δικτύωση και η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών σε θέματα ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τον γεωτουρισμό και γενικότερα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως επίσης και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών μέσω δράσεων ενημέρωσης και  εκπαίδευσης των νεότερων γενιών. 

Ο ρόλος και η συμβολή των Γεωπάρκων της UNESCO στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη επιδιώκεται να αναδειχθεί μέσα από έξι θεματικές ενότητες. Σήμερα θα γίνουν παρουσιάσεις για τα οκτώ Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη, ενώ αύριο οι θεματικές ενότητες επικεντρώνονται στη γεωλογική κληρονομιά και στις περιοχές με δυναμική ένταξης στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, στην γεω-εκπαίδευση, στον γεωτουρισμό, και στη βιοποικιλότητα και στην πολιτιστική κληρονομιά στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. 

Πρωτόκολλα συνεργασίας

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα υπογραφούν πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και Φορέων Λειτουργίας και Διαχείρισης Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Σημειώνεται πως το συνέδριο είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό και απευθύνεται ιδίως σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και φορείς που ενδιαφέρονται για την βιώσιμη ανάπτυξη και την διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.