Τα ΑΕΙ θα διοικούνται ερήμην της Ακαδημαϊκής Κοινότητας

on .

ALMPANHS TRIANTAFYLLOS 3 3 22

• Τετ α τετ με την Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως θα έχουν οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας την ερχόμενη Δευτέρα με τον νέο νόμο – πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο επίκεντρο.

Εξάλλου, μία από τις πιο σημαντικές του ρυθμίσεις είναι ο νέος τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ με ουσιαστική κατάργηση των Πρυτανικών Αρχών και επαναφορά των Συμβουλίων. Νωρίτερα, δηλαδή σήμερα, οι Πρυτάνεις θα πραγματοποιήσουν έκτακτη Σύνοδο όπως έκανε γνωστό χθες σε δηλώσεις του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. 

Εν αναμονή των αποφάσεων της Συνόδου επί του νέου νόμου, ο κ. Αλμπάνης σημείωσε πως ο ίδιος είναι αντίθετος όσον αφορά στο νέο σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ, καθώς, όπως είπε, αφενός τα πέντε από τα 11 μέλη του Συμβουλίου τα οποία θα ορίζουν τους Πρυτάνεις θα είναι εξωπανεπιστημιακά και αφετέρου το Συμβούλιο θα επιλέγει και τους Κοσμήτορες των Σχολών.

Ο  Πρύτανης ανέφερε πως με τον νέο νόμο περιορίζεται η δημοκρατική λειτουργία και η εκλογική διαδικασία ανάδειξης των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου, όμως το σημαντικότερο είναι ότι όλες οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου μεταφέρονται σε μία μικρή ομάδα. Όπως είπε, αν ψηφιστεί ο νόμος τα ΑΕΙ θα λειτουργούν σχεδόν ερήμην της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

 Για την αστυνομική παρουσία

Στο μεταξύ, τον έντονο προβληματισμό της για τα φαινόμενα βίας, τα οποία τις τελευταίες μέρες έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους εξέφρασε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους κινδύνους που δημιουργεί η παρουσία της αστυνομίας στις Πανεπιστημιουπόλεις όσον αφορά στην ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών. Αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και αναστέλλουν την εκπλήρωση του βασικού τους σκοπού καταλύοντας βασικές αρχές του αυτοδιοίκητου. Η παρουσία της αστυνομίας στις Πανεπιστημιουπόλεις θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει», αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.