Προβληματίζει η «εμφάνιση» των πέντε νέων κρουσμάτων ΒΑ4 και ΒΑ5

on .

KORONOIOS TEST DEIGMA

• Σταθερή παρέμεινε και η χθεσινή εικόνα της πανδημίας Πανελλαδικά, αλλά και τοπικά σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο από τις αναλύσεις των δειγμάτων προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς την κατανομή των κρουσμάτων, ως προς τις παραλλαγές τους, με την «Όμικρον 2» να έχει επικρατήσει κατά κράτος στην Ήπειρο, ταυτόχρονα όμως να έχει αρχίσει η «διείσδυση» και των άλλων δύο υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5, οι οποίες μπορούν να υπερκεράσουν μέχρι ένα βαθμό την ανοσία από νόσηση ή εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ από τις τελευταίες αναλύσεις έχουν εντοπιστεί πέντε κρούσματα των δύο υποπαραλλαγών στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα αυτά προέρχονται από  το νομό Άρτας ένα μετάλλαξης ΒΑ4 και τρία ΒΑ5 και ένα της ΒΑ4 στο νομό Ιωαννίνων. 

Τους τελευταίους δύο μήνες στην Ήπειρο η Όμικρον 2 κυριαρχεί με ποσοστό 90.2%, ενώ η Όμικρον 1 έχει περιοριστεί στο 7.13%. Τα κρούσματα της ΒΑ4 αναλογούν σε ποσοστό 1.1%, ενώ της ΒΑ5 στο 1,6%. 

Η εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων έχουν τα θετικά, έχουν και τα αρνητικά τους. Τα θετικά συνοψίζονται στην εκτίμηση ότι δεν έχουν έντονα συμπτώματα- με εξαιρέσεις βέβαια-, ενώ στα αρνητικά η εκτίμηση βάσει μελετών του εξωτερικού ότι είναι ελαφρώς πιο μεταδοτικές που είναι δεν επιτρέπουν την γρήγορη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. 

Οι δύο νέες υποπαραλλαγές δημιουργούν προσδοκίες ότι ο κορωνοϊός έχει εισέλθει σε μια πιο προβλέψιμη περίοδο.  

Η χθεσινή εικόνα 

Χθες στην Ήπειρο ανακοινώθηκαν συνολικά 89 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 50 στα Γιάννενα. Μονοψήφιο αριθμό (6) για μια ακόμη φορά είχε η Θεσπρωτία, ενώ από την Πρέβεζα προήλθαν τα 19 και από την Άρτα τα 14. 

Σε πανελλαδικό επίπεδο ανακοινώθηκαν 4.500 κρούσματα, 9 θάνατοι και 111 διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 59 (ποσοστό 53,15%) είναι εμβολιασμένοι. 

Υψηλός παρέμεινε και ο αριθμός των επαναλοιμώξεων (545) ενώ νέα μικρή αύξηση (2%) παρουσίασαν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες την τελευταία ημέρα αναφοράς ήταν 102, ανεβάζοντας το μέσο όρο επταημέρου σε 90.