Αναζητώντας τη χρυσή τομή για την οδό Ανεξαρτησίας!

on .

ANEKSARTHSIAS PLAKOSTROTO

• Σε… γρίφο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η οδός Ανεξαρτησίας στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου τα πρόσφατα έργα που εκτέλεσε ο Δήμος μάλλον αύξησαν τα προβλήματα αντί να τα επιλύσουν.

Εκείνο ωστόσο που είναι το κυριότερο ερώτημα είναι αν ο συγκεκριμένος δρόμος πρέπει να πεζοδρομηθεί ή να παραμείνει ανοιχτός στη διέλευση οχημάτων. Και οι δύο προοπτικές έχουν τους υποστηρικτές τους με τη Δημοτική Αρχή να αναζητά μία «μέση οδό». Έτσι, όπως αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τους επόμενους μήνες η Ανεξαρτησίας θα είναι ανοιχτή στα οχήματα ως το μεσημέρι και θα πεζοδρομείται τα απογεύματα και τα βράδια!

Αντίθετες αιτήσεις…

Εκτενής ήταν η συζήτηση που έγινε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ανεξαρτησίας. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου «Παλιά Γιάννινα», ο οποίος μετέφερε το αίτημα για πεζοδρόμηση της οδού, με τον Αντιδήμαρχο Έργων Γιώργο Αρλέτο να κάνει γνωστό πως στην Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων είχαν κατατεθεί δύο αιτήσεις. Με τη μία αίτηση ζητούνταν η πεζοδρόμηση και με τη δεύτερη η διατήρηση του δρόμου ως έχει σήμερα. Ο κ. Αρλέτος υπογράμμισε ότι αυτό που απαιτείται είναι μία συνολική κυκλοφοριακή μελέτη για το κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού κέντρου, στο πλαίσιο της οποίας θα δίνονται και οριστικές απαντήσεις για την Ανεξαρτησίας.

Η «μέση οδός»

Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Αντιδημάρχου για πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησίας από τις τρεις το μεσημέρι ως τις τρεις τα ξημερώματα και τις Κυριακές για όλο το 24ωρο. Η πιλοτική αυτή πεζοδρόμηση θα έχει διάρκεια δύο μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους δύο. Παράλληλα, αποφασίστηκε πως θα συγκροτηθεί επιστημονική ομάδα η οποία θα καταγράψει και θα αξιολογήσει όλα τα κυκλοφοριακά δεδομένα. Στη βάση του πορίσματός της θα ληφθούν αποφάσεις για το σύνολο του ιστορικού κέντρου. 

Κριτική Μπέγκα

Έντονη κριτική στους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής, οι οποίοι οδήγησαν στη δημιουργία μιας σειράς προβλημάτων σε καταστηματάρχες αλλά και κατοίκους του ιστορικού κέντρου της πόλης, άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και πρ. δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Αρχικά, αναρωτήθηκε πότε θα ολοκληρωθεί το έργο του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, τονίζοντας ότι, αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί η λειτουργία της Ανεξαρτησίας με στόχο την αναζωογόνηση της εμπορικότητας της συγκεκριμένης αλλά και παρακείμενων αυτής οδών.

Απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή της θύμισε ότι έχει στη διάθεσή της μία σοβαρή μελετητική ομάδα, με την οποία όμως δεν έχει επικοινωνήσει ούτε μία φορά από την ημέρα που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, για να προχωρήσει βήμα - βήμα στην υλοποίηση του ΣΒΑΚ, ώστε να αναβαθμιστεί οργανωμένα και συστηματικά η ποιότητα ζωής στην πόλη. «Οι μελέτες του ΣΒΑΚ σήμερα θα έπρεπε να είναι εδώ», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η παράταξή του συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση του συλλόγου «Τα παλιά Γιάννενα», σε σχέση με το ωράριο της πιλοτικής εφαρμογής πεζοδρόμησης. 

…Και οι προτάσεις

Προχωρώντας στην κατάθεση της πρότασης της «Ενότητας Πολιτών - Νέα Γιάννενα», ο επικεφαλής της ζήτησε άμεση υλοποίηση συμβουλευτικής συνεργασίας με τους μελετητές του ΣΒΑΚ. Επίσης, ανέφερε πως πρέπει να ληφθεί άμεσα απόφαση  για διάθεση συμπληρωματικού κονδυλίου από το Δήμο, ώστε να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στις όψεις των κτιρίων, λαμβάνοντας υπόψη την άποψη του Επιμελητηρίου ότι τα χρήματα που έχουν εγκριθεί δεν αρκούν. Τέλος, ο κ. Μπέγκας ζήτησε άμεση προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, για την επανάχρηση και επαναλειτουργία του ιστορικού κέντρου της πόλης κατά το παράδειγμα άλλων μεγάλων δήμων.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ