Ενημέρωση από τον τοπικό Τύπο χωρίς παραμορφώσεις ή αποκρύψεις!

on .

GALAMATHS DHMHTRHS

• Στην αναγκαιότητα στήριξης του περιφερειακού Τύπου, μέσα σε μια δυσχερή συγκυρία που έχει διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση και την επικράτηση του Διαδικτύου αναφέρθηκε σε ομιλία του ο Γεν. Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημ. Γαλαμάτης, στο 10ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργάνωσε στην Πάτρα η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Ο περιφερειακός και τοπικός Τύπος της χώρας βρίσκεται μέσα σε αυτό το περιβάλλον στην πρώτη γραμμή της «μάχης» για την ενημέρωση των πολιτών της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα, ψάχνει και το δικό του πεδίο βολής στο σύγχρονο χωροχρόνο. Η ραγδαία ανάπτυξη και επικράτηση του Διαδικτύου και ουσιαστικά η «εξάλειψη» της έννοιας του χρόνου και του χώρου δημιουργούν ένα νέο μακροπεριβάλλον για τα media. Σε αυτό το μακροπεριβάλλον καλείται να βρει το δικό του χώρο με όρους βιωσιμότητας…».

«Ο κάτοικος της Πάτρας, της Λάρισας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Ξάνθης, της Λαμίας, των Σερρών -τόνισε ο κ. Γαλαμάτης- θέλει και πρέπει να ακούει τα νέα της περιοχής του, τις τοπικές ειδήσεις, χωρίς παραμορφώσεις ή αποκρύψεις. Να ενημερωθεί και να αξιολογήσει, να πληροφορηθεί και να συνειδητοποιήσει την αξία που έχει ο τόπος του. Για τον λόγο αυτό δικαιούται μια έντιμη, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση από τα δικά του μέσα, από τον Τύπο, που είναι οικείος σε αυτόν. 

»Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, σχεδιάζει και υλοποιεί μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις με στόχο την άμεση υποστήριξή του. Η ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο κυβερνητικών πρωτοβουλιών, με στόχο την ολιστική προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Ένα ολιστικό σχέδιο, στρατηγικά σχεδιασμένο που απαντά τόσο στις παθογένειες του κλάδου, όσο και στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής…».

Σύμφωνα με τον κ. Γαλαμάτη, το πρώτο βήμα ενίσχυσης έγινε με την  λειτουργία της ειδικής εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, για τη δήλωση των οικονομικών και άλλων πληροφοριακών στοιχείων των επιχειρήσεων του κλάδου έντυπων περιφερειακών και τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, με την αντίστοιχη κατηγοριοποίηση και ενιαία κριτήρια. 

Όπως υπογράμμισε: «Σκοπός της δημιουργίας και λειτουργίας της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπηρεσίας είναι αφενός μεν η δημιουργία μιας ενημερωμένης και αυθεντικής εικόνας για τα επικαιροποιημένα μεγέθη του κλάδου κι αφετέρου η διευκόλυνση του συνολικού σχεδιασμού της Πολιτείας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής του. 

»Η επικαιροποίηση των στοιχείων συνδράμει τη χάραξη και υλοποίηση πρωτοβουλιών που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες».