Ποια είναι η αληθινή ενεργειακή εικόνα των κτιρίων στα Γιάννενα;

on .

TEE HPEIROY

• Μία «θολή» εικόνα όσον αφορά στο πραγματικό ενεργειακό «αποτύπωμα» των κτιρίων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων έχει δημιουργήσει η μοριοδότηση των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», σύμφωνα με καταγγελίες μηχανικών της περιοχής μας. 

Για να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η πραγματική εικόνα των ακινήτων, το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου ζητάει τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στα πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που αφορούν στο «Εξοικονομώ». 

Το ζήτημα θέτει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα  ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Τσίγκρος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια του προγράμματος στις Π.Ε. Ιωαννίνων και Άρτας, καθώς καταγράφονται χαμηλά ποσοστά ένταξης κτιρίων σ’ αυτό. 

Υψηλές βαθμολογίες

Πολύ υψηλές βαθμολογίες παρατηρήθηκαν στην τελική αξιολόγηση ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – Τμήμα Ηπείρου στην επιστολή του προς τον Κ. Σκρέκα, προσθέτοντας ότι αυτό έχει δημιουργήσει πολλές απορίες για το ενεργειακό αποτύπωμα των κτιρίων στην περιοχή μας.

Ο κ. Τσίγκρος επισημαίνει πως παρατηρήθηκαν πολύ υψηλές βαθμολογίες στον συντελεστή ΚΙ, βαθμολογίες οι οποίες πλησίαζαν ή ήταν στο απόλυτο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, από τις 1.003 δηλώσεις που έχουν ενταχθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στις κατηγορίες 2 έως 5 το 98% αυτών έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 80, ενώ ακόμη και στις μισές του συνόλου των δηλώσεων, εκ των οποίων αρκετές είναι επιλαχούσες, το 95% αυτών έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 80. Με βάση τον τύπο υπολογισμού της μοριοδότησης, ο συντελεστής ΚΙ δίνει το 50% της βαθμολογίας. Κατά συνέπεια, όπως τονίζει, σε όλες τις αιτήσεις στις οποίες ο παραπάνω συντελεστής είναι στο 100 ή το πλησιάζει, η βαθμολογία του κτιρίου ξεκινάει από τη βάση του 50.

 Ζητούνται έλεγχοι

«Πραγματικά δε θα περιμέναμε στην περιοχή μας, η οποία είναι γνωστή για τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, την περίοδο τουλάχιστον του χειμώνα, τα κτίρια να είναι τόσο χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. Όπως είναι γνωστό, ο κλάδος των Μηχανικών στην περιοχή μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για να αφυπνίσει τους κατοίκους της περιοχής ώστε να μειώσουν τις ενεργειακές απώλειες των κατοικιών τους, με άμεσο αντίκτυπο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας», τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – Τμήμα Ηπείρου. 

Ζητάει λοιπόν, αν αυτό είναι εφικτό, να διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που αφορούν το «Εξοικονομώ 2021», σε μεγαλύτερη συχνότητα από ότι προβλέπεται, ώστε να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, η πραγματική κατάσταση των ακινήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Όπως αναφέρει, όμως, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι μπορούν να διενεργηθούν μόνο σε αυτήν την περίοδο και πριν αρχίσουν οι εργασίες επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Πιο πολλά κονδύλια

Πλέον αυτού, ο Γιάννης Τσίγκρος προσθέτει πως «θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και ωφέλιμο να μπορούσαμε να έχουμε ανωνυμοποιημένα στοιχεία που αφορούν το κτηριακό απόθεμα της περιοχής ευθύνης μας, στοιχεία τα οποία θα προέρχονται από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που έχουν μέχρι τώρα εκδοθεί (πχ, ΠΕΑ ανά οικοδομική άδεια, έτος αδείας, ενεργειακή κατάταξη κλπ)».

Παράλληλα, σημειώνει πως χρήζει αναμόρφωσης ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Εξοικονομώ» με τη διανομή περισσότερων κονδυλίων στις Περιφερειακές Ενότητες των Ιωαννίνων και της Άρτας, οι οποίες σημειώνουν χαμηλά ποσοστά ένταξης.

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος - Τμήμα Ηπείρου θα είναι παρόν για οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί από το υπουργείο, ώστε να ξεδιαλυθούν οι οποιεσδήποτε απορίες και αμφιβολίες υπάρχουν, για τη ταχύτερη εκτέλεση και τη δικαιότερη αναπροσαρμογή των πόρων του προγράμματος, κάτι που θα συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, βελτιώνοντας αισθητά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα», καταλήγει ο Πρόεδρός του.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ