Ο Άραχθος… αποκαλύπτει διαρκώς αρχαία μυστικά!

on .

ARAXTHOS STHLH

• Μυστικά του παρελθόντος… καλά κρυμμένα μέσα στην κοίτη και κάτω από τα νερά του έχει ο ποταμός Άραχθος, ο οποίος όλο και πιο συχνά τελευταία αποκαλύπτει ορισμένα από αυτά. Έτσι, αποδεικνύει με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι η παρουσία του υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη ιστορία και τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε κατά μήκος του. 

Καθώς λοιπόν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συνεχίζει την ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα παραγωγική αρχαιολογική έρευνα στην κοίτη του Αράχθου εξακολουθεί να φέρνει στο φως ταφικά μνημεία, αρχιτεκτονικά μέλη και κινητά ευρήματα που προσθέτουν στις γνώσεις των αρχαιολόγων για την Αμβρακία, την αρχαία πόλη που αναπτύχθηκε στην όχθη του, αλλά και για την κατοίκηση στην περιοχή κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Επιτύμβια στήλη

Τελευταίο εύρημα που ανασύρθηκε από τα νερά του ποταμού είναι μία ακέραιη επιτύμβια στήλη που χρονολογείται από τους ελληνιστικούς χρόνους, η οποία διατηρεί σε άριστη κατάσταση την ανάγλυφη φυτική διακόσμησή της, τα ονόματα δύο νεκρών συνοδευόμενα από κοινό πατρώνυμο, καθώς και το εθνικό τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, το σημαντικό αυτό εύρημα συνδέεται με τα μνημειώδη ταφικά μνημεία που είχαν διερευνηθεί στην ίδια θέση το 2021. Μετά την απομάκρυνσή της από την κοίτη, η στήλη μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας. 

Αλλάζει η εικόνα

Όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», τον περσινό Μάιο οι έρευνες στον Άραχθο έφεραν στο φως οικοδομικά κατάλοιπα ταφικών μνημείων και ταφικών περιβόλων, που πιθανότατα ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα νεκροταφείο της αρχαίας Αμβρακίας. Επίσης, αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα δραστηριοτήτων των βυζαντινών χρόνων στις δυτικές παρυφές της κοίτης, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως τα εντυπωσιακά αρχαία ευρήματα υποδεικνύουν την προέκταση της αρχαίας πόλης σε μεγαλύτερη έκταση από αυτή που ήταν γνωστή μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα δείχνουν ότι ο ποταμός είχε διαφορετική ροή από τη σημερινή, πιθανότατα δυτικότερα, προς την περιοχή των Κεραματών – Κωστακιών.

Νέες τεχνολογίες

Στο μεταξύ, οι έρευνες εντός της κοίτης του Αράχθου διεξάγονται και με τη χρήση νέων τεχνολογιών που βοηθούν στην αποκάλυψη των κρυμμένων μυστικών του ποταμού. Ενός ποταμού που από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεώτερα χρόνια, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ίδρυση και την ανάπτυξη τόσο της αρχαίας Αμβρακίας όσο και της βυζαντινής, αλλά και της σύγχρονης πόλης της Άρτας. Τα συγκεκριμένα εντυπωσιακά ευρήματα θα ενσωματωθούν σε μελέτη της υπηρεσίας, προκειμένου να συνταχθεί πλήρης πρόταση για την προστασία και μελλοντική ανάδειξή τους.