Ανησυχία για θερινό «κύμα» κορωνοϊού

on .

MASKA KORONOIOS XERI

• Νέα ανησυχητικά δεδομένα για αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού προκύπτουν από την εκτίναξη των κρουσμάτων την τρέχουσα εβδομάδα, αλλά και την τάση αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία. 

Οι επιστήμονες άρχισαν να εκφράζουν προβληματισμό για ένα θερινό κύμα που μπορεί να προκύψει εάν συνεχιστεί η σημερινή τάση, ενώ άρχισαν να ακούγονται και οι πρώτες «φωνές» για επαναφορά της μάσκας, τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους. Το ενδεχόμενο ενός θερινού «κύματος» δεν απέκλεισε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επικαλούμενος τις προγνώσεις μοντέλων που «τρέχουν» οι ειδικοί, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία ότι δεν θα ασκηθεί πίεση στο Σύστημα Υγείας, που θα οδηγήσει σε λήψη - επαναφορά περιοριστικών μέτρων. 

Υπέρ επαναφοράς  της μάσκας 

Υπέρμαχος της επαναφοράς της μάσκας σε κλειστούς χώρους, μέσα μεταφοράς κ.α. δήλωσε χθες ο καθηγητής Φαρμακολογίας του  Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης. Σε ανάρτησή του στο Facebook,ανέφερε συγκεκριμένα:  «Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον. Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο».

 Η χθεσινή εικόνα

Χθες σε πανελλαδικό επίπεδο ανακοινώθηκαν 7.158 κρούσματα, πολύ πάνω δηλαδή από το μέσο αριθμό της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ οι πιθανές νέες επαναλοιμώξεις ανέρχονται σε 1.062. 

Στην Ήπειρο η εικόνα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την πανελλαδική. Συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα, που κατανέμονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής: Άρτα 26, Θεσπρωτία 9, Ιωάννινα 41, Πρέβεζα 21. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι η εικόνα αυτή θα ανατραπεί όσο η πανδημία παρουσιάζει αυξητική τάση στην υπόλοιπη χώρα και ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς, τους οποίου επιλέγουν και Ηπειρώτες. 

«Επιθετικές» οι ΒΑ4 και ΒΑ5

Ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει έχει να κάνει με την ταχεία επέκταση που παρουσιάζουν οι νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης «Όμικρον» ΒΑ4 και ΒΑ5, τα οποία στη διάρκεια του  15ημέρου από 23 Μαΐου μέχρι 5 Ιουνίου, αυξήθηκαν εντυπωσιακά, η μεν ΒΑ4 από 1,1% (το αμέσως προηγούμενο 15ημερο) στο 7,1%, η δε ΒΑ5 από 1,1% επίσης στο 7,1%. Κυρίαρχη παραμένει η Όμικρον2, ωστόσο οι συσχετισμοί αναμένεται να αλλάξουν πολύ σύντομα και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας καθώς πρόκειται για δύο μεταλλάξεις που μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από τις προηγούμενες. Σημειώνεται ότι τα στελέχη ΒΑ4 και ΒΑ5 εντοπίζονται κυρίως σε Άρτα - Γιάννενα. 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα επιδημιολογικά στοιχεία, χθες ο αριθμός των νέων θανάτων «έπεσε» στους 8, ενώ διασωληνωμένοι παραμένουν 102 ασθενείς, εκ των οποίων οι 53 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι νέες εισαγωγές ήταν 133, αυξημένος κατά 5,56% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα.