Στη «μάχη» της παραγωγής 650 νέοι αγρότες στην Ήπειρο!

on .

AGROTHS TRAKTER

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών για την Ήπειρο και για άλλες έξι Περιφέρειες της χώρας. 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ήπειρο καλύφθηκε στο 100% ο προϋπολογισμός του προγράμματος και καλύπτονται 650 από τις 750 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί.   Για περιφέρεια κατ’ εξοχήν αγροτική όπως η Ήπειρος ο αριθμός των νέων που θέλει να εργαστεί στον πρωτογενή τομέα είναι μικρός και τα εμπόδια αρκετά. 

Κι αν μεν η χρηματοδότηση αυξήθηκε και μπορεί να φτάσει τώρα μέχρι 40.000 ευρώ (έναντι 17.000 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα) υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε και όσοι εντάχθηκαν τώρα, αλλά και πολλοί από όσους είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες προσκλήσεις να παραμείνουν στην αγροτική παραγωγή.  Η εμπειρία δείχνει ότι με την συμπλήρωση της χρονικής διάρκειας της υποχρεωτικής διατήρησης της επιχορηγούμενης μονάδας, αρκετοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα αξιολόγησης του προγράμματος, δήλωσε ότι «δίνονται κίνητρα σε νέους να γίνουν επαγγελματίες αγρότες» και εξέφρασε την αισιόδοξη άποψη ότι το πρόγραμμα συμβάλλει στη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού. Μετά την ένταξη, το πρώτο και άμεσο «κίνητρο» που πρέπει να προωθήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι η ταχύτατη έναρξη εκταμίευσης της πρώτης ή των πρώτων δόσεων γιατί εάν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις όσοι κυρίως δραστηριοποιήθηκαν   στον κτηνοτροφικό κλάδο, το μόνο βέβαιο είναι με την αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής δεν θα προλάβουν καν να τις εισπράξουν γιατί θα έχουν ήδη χρεοκοπήσει. 

Ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε φέτος και χρήζει αντιμετώπισης είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού για αγροτικές εργασίες.  Οι  επιπτώσεις- όπως ήδη έχει αναδείξει σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ο «Πρωινός Λόγος» -  είναι αισθητές σε παραμεθόριες κτηνοτροφικές μονάδες καθώς υπάρχει απροθυμία πλέον να απασχοληθούν ως βοσκοί Αλβανοί που προέρχονται από γειτονικές περιοχές, ενώ ακόμη πιο έντονο είναι το πρόβλημα με τους καλλιεργητές οπωροκηπευτικών.

 Το θέμα αυτό απασχόλησε μάλιστα και συνάντηση που είχε ο βουλευτής Πρέβεζας του  ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας με τα προεδρεία των Αγροτικών Συλλόγων του Νομού. Πέρα από την πολιτική χροιά που επιχειρεί να δώσει ο βουλευτής στην έλλειψη επαρκούς αριθμού εργατών γης, προέκυψε ότι έχουν φύγει από την περιοχή εκατό περίπου εργάτες με νόμιμη παρουσία ετών στη χώρα μας, οι οποίοι επέλεξαν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Υπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα έρθουν νέοι εργάτες από συμφωνίες που σύναψε με τρίτες χώρες, ωστόσο μέχρι να έρθουν και να μάθουν τον τρόπο εργασίας οι αγρότες εκτιμούν ότι θα χαθεί η φετινή χρονιά. 

Τα στοιχεία της αξιολόγησης θα σταλούν στις Περιφέρειες για έλεγχο και επίσημη δημοσιοποίηση. 

Οι περισσότερες αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανάμεσα στις επτά περιφέρειες είναι στην Κεντρική Μακεδονία 2.124. Ακολουθούν: Κρήτη 1.526, Δυτική Ελλάδα 1.508, Θεσσαλία 1.383, Ανατολική Μακεδονία- Θράκη 1.106, Δυτική Μακεδονία 1.029.