Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού τις επόμενες δύο εβδομάδες

on .

KORONOIOS DEIGMA THETIKO

Αν και τις τελευταίες δύο ημέρες τα κρούσματα παρουσίασαν μικρή κάμψη, εν τούτοις αυτό κάθε άλλο παρά μπορεί να αποτελεί ένδειξη αποκλιμάκωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η μείωση αποδίδεται κυρίως στο μειωμένο αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα. 

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.832 νέα κρούσματα, ωστόσο σαφή εικόνα θα υπάρξει με τα σημερινά στοιχεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι αναλύσεις στο ιϊκό φορτίο στα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων.

Στην Ήπειρο χθες τα κρούσματα ήταν 86, τα οποία κατανέμονται σε Γιάννενα 38, Θεσπρωτία 23, Άρτα 14 και Θεσπρωτία 11. 

Άλλοι έντεκα ασθενείς υπέκυψαν από επιπτώσεις κορωνοϊού, ενώ παραμένουν διασωληνωμένοι 97 άτομα, εκ των οποίων οι 52 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στη διάρκεια του περασμένου επταήμερου, ο μέσος όρος εισαγωγών ανήλθε σε 135, ενώ σταθερά υψηλός παραμένει αναλογικά ο αριθμός των πιθανών επαναλοιμώξεων, οι οποίες χθες ήταν 781. 

 Η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των εισαγωγών, προβληματίζει τους επιστήμονες. 

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι την τελευταία εβδομάδα οι αυξήσεις των διαγνώσεων ανήλθαν σε 48% και των νοσηλευόμενων κατά 41%. 

 Όπως σημειώνει, σε ανάρτησή του στο Facebook, o κ. Μαγιορκίνης «οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%».

Το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες»…