Απότομη άνοδος σε κρούσματα, σταθερότητα σε διασωληνωμένους

on .

KORONOIOS DEIGMATA THETIKA 1 8 2021

• Ξεπέρασαν και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις τα χθεσινά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και τα οποία σε πανελλαδικό επίπεδο ανήλθαν σε 12.537, ενώ μεγάλη αύξηση σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε και στην Ήπειρο στην οποία ανακοινώθηκαν 206 νέα κρούσματα, που κατανέμονται σε Γιάννενα 81, Πρέβεζα 43, Θεσπρωτία 42 και Άρτα 40. Στα Γιάννενα το ιικό φορτίο στα λύματα παρέμεινε σχεδόν σταθεροποιημένο την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξήθηκε οριακά κατά 10%, εν αντιθέσει με άλλες πόλεις που η αύξηση ήταν πολύ μεγαλύτερη, με αποκορύφωμα τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (+237%) και το Ηράκλειο (+176%). Στη μόνη πόλη που μειώθηκε το ιικό φορτίο είναι η Πάτρα (-33%). 

Οι νέοι θάνατοι ανήλθαν σε 14, ενώ οι διασωληνωμένοι περιορίστηκαν σε διψήφιο αριθμό (96), εκ των οποίων οι 50 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αύξηση συνεχίζουν να παρουσιάζουν και οι νέες εισαγωγές, οι οποίες την τελευταία ημέρα αναφοράς ήταν 134, (ημερήσια μεταβολή +4.69%). Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες τις επόμενες ημέρες η ανοδική τάση θα συνεχιστεί, ενώ μικρή άνοδος θα υπάρξει και στις νοσηλείες. Τέλος ένα ακόμη στοιχεί προβληματισμού, αποτελεί και ο αριθμός των επαναλοιμώξεων οι οποίες τις τελευταίες 24 ώρες ανήλθαν σε 1.921. 

 Ετοιμάζεται νέο εμβόλιο

Αν και βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει την προετοιμασία για το Φθινόπωρο, όταν και αναμένεται νέα έξαρση των κρουσμάτων. Προς το παρόν από το Υπουργείο Υγείας εκφράζεται η άποψη ότι δεν πρόκειται να ληφθούν οριζόντια μέτρα, καθώς ήδη ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών έχει αποκτήσει ανοσία. 

Παράλληλα όμως έχουν εναποτεθεί πολλές προσδοκίες στα νέα εμβόλια.  Όπως είπε ο  Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος,  «είναι σε φάση ανάπτυξης εμβόλιο, το οποίο θα είναι κοινό για τον κορωνοϊό και για την γρίπη και υπάρχει ελπίδα να φτιαχτεί ένα τέτοιο εμβόλιο», για να προσθέσει ότι εκτός από το εμβόλιο, υπάρχει πλέον και «η θεραπεία με τα χάπια της Pfizer, το οποίο χάπι είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό».

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο στην αύξηση κρουσμάτων παίζει και το ότι μεγάλο μέρος των πολιτών δεν έχει κάνει την τρίτη δόση.

«Ακόμα και τώρα οι άνθρωποι που έχουν ήδη κάνει τρία εμβόλια και είναι πάνω από τα 60, να πάνε να κάνουν την 4η αναμνηστική δόση να μην περιμένουν τον Οκτώβρη», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος. Όσον αφορά την αύξηση κρουσμάτων ο καθηγητής επισήμανε πως «υπάρχει μια μικρή επιδημιολογική επιδείνωση, η οποία εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη, διότι ήρθησαν όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμού της επιδημίας. Άρα ήταν λογικό ότι θα υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων».

«Αυτό συνδυάστηκε με το ότι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και αλλού, επικρατούν τα στελέχη 4 και 5 τα οποία είναι λίγο πιο μεταδοτικά, υπολογίζουμε γύρω στο 10-15% πιο μεταδοτικά», πρόσθεσε.