Προαιρετική η 4η δόση για τα άτομα 30 έως 59 ετών

on .

EMBOLIO KORONOIOS MPOYKALIA

• Τάση σταθεροποίησης με βάση τα 10.000 κρούσματα την ημέρα έδειξαν και τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους Επιστήμονες, απόρροια του οποίου είναι η χθεσινή απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να «ανοίξει» από τη Δευτέρα το σύστημα για εμβολιασμό με 2η αναμνηστική δόση των ατόμων ηλικίας από 30 έως 59 χρόνων.

Η 2η δόση για τις συγκεκριμένες ηλικίες είναι προαιρετική, καθώς όπως αναφέρει η Επιτροπή Εμβολιασμών «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια». Αντίθετα από την Επιτροπή και το Υπουργείο Υγείας παραμένει η ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τη 2η αναμνηστική δόση για τους άνω των 60 ετών. 

Η χθεσινή εικόνα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 10.474 νέα κρούσματα, όμως ανεβασμένοι ήταν οι δείκτες νέων θανάτων (17) και των νέων εισαγωγών που ανήλθαν σε 192, ήτοι αυξημένοι κατά 13,61% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα αναφοράς.  Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 88 ασθενείς, εκ των οποίων οι 43 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

Ο αριθμός των πιθανών επαναλοιμώξεων το τελευταίο 24ωρο υπολογίζονται σε 1.797. 

Σταθεροποιημένοι σε γενικές γραμμές είναι η εικόνα και στην Ήπειρο, στην οποία χθες ανακοινώθηκαν 173 κρούσματα, επιβεβαιώνοντας την αύξηση της διασποράς της νόσου στις παραθαλάσσιες περιοχές. Στην Πρέβεζα επιβεβαιώθηκαν 39 κρούσματα, στη Θεσπρωτία 35, στα Γιάννενα 77 και στην Άρτα 22. Τα περισσότερα κρούσματα (περισσότερα και από τα μισά) προέρχονται από την Αττική 6493 και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 783. 

Στον κλοιό των Omicron 4 και 5 

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στην «επέλαση» των υποπαραλλαγών BA.4και ΒΑ.5 της Omicron  με τις νησιωτικές περιοχές και το Λεκανοπέδιο να βρίσκονται στον κλοιό τους. 

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, η Κρήτη, τα Επτάνησα, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα καταγράφουν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όπως και η Αττική, με τα χαρακτηριστικά τους όμως να είναι διαφορετικά. Στη νησιωτική χώρα η επιδημική έξαρση αποδίδεται κυρίως στον τουρισμό, και αφορούν κυρίως άτομα νεότερης ηλικίας, κάτω των 30 χρόνων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ενισχυμένη ανοσία του πληθυσμού έχει αποτρέψει τα σοβαρά περιστατικά και τις νοσηλείες λόγω covid στα νοσοκομεία. Βεβαίως, η χαλάρωση της συμπεριφοράς όλων ακόμη και στα βασικά μέτρα υγιεινής και η κινητικότητα του πληθυσμού, εσωτερικών και εξωτερικών επισκεπτών, αναμένεται να διατηρήσει υψηλά τα κρούσματα.

Αυξητική τάση -όπως προαναφέραμε- συνεχίζει να είναι η τάση και στις νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες covid. Στο Υπουργείο Υγείας όμως δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την αυτή την παράμετρο καθώς θεωρούν ότι ακόμη η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.  

Θετικός και πάλι ο Αρχιεπίσκοπος

Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε χθες η είδηση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  διαγνώστηκε εκ νέου θετικός στον κορωνοϊό, αν και είναι εμβολιασμένος. Ο Αρχιεπίσκοπος, τουλάχιστον μέχρι αργά χθες βράδυ, ήταν ασυμπτωματικός και παρακολουθείται από τον προσωπικό του ιατρό στο σπίτι του στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών.