Έξαρση κρουσμάτων λόγω νέων στελεχών και απουσίας μέτρων!

on .

RAPID TEST

• Ανησυχητική πορεία ακολουθεί η πανδημία του κορωνοϊού και στην Ήπειρο, όπως τουλάχιστον φαίνεται μέσα από τα θετικά κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα τόσο στον Νομό Ιωαννίνων όσο και στους γειτονικούς.

Πρόκειται για αριθμούς που κάνουν ορισμένους να μιλούν για «έκρηξη» κρουσμάτων!

Χθες λοιπόν ανακοινώθηκαν 139 νέες μολύνσεις στην περιφέρεια και συγκεκριμένα 64 στα Γιάννενα, 34 στην Πρέβεζα, 27 στη Θεσπρωτία και 14 στην Άρτα. Το Σάββατο πάλι ήταν 203 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων 83 στα Γιάννενα, 44 στην Πρέβεζα και από 38 σε Θεσπρωτία και Άρτα.

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα  ο μέσος όρος κρουσμάτων παρουσίασε σημαντική άνοδο στην περιοχή μας, ενώ αύξηση 10% του ιικού φορτίου καταγράφηκε και στα αστικά λύματα των Ιωαννίνων. Πανελλαδικά τα νέα κρούσματα ήταν χθες 9.294 και ανακοινώθηκαν 13 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό.

 Τα αίτια της αύξησης

Πού οφείλεται όμως αυτή η αύξηση στα κρούσματα το τελευταίο διάστημα; Εκτός από την υψηλή μεταδοτικότητα στελεχών της νόσου, είναι και η απουσία πλέον μέτρων προστασίας των πολιτών από αυτήν, σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και τις δηλώσεις που έκαναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πρόκειται για τον Δημήτρη Παρασκευή, Α’ αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο, καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Οι δύο επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι για να μειώσουμε τον κίνδυνο μεταδόσεων θα πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό και να κάνουμε σωστή χρήση της μάσκας.

Όπως τονίζει ο κ. Παρασκευής, «η αύξηση ήταν αναμενόμενη και συμβαίνει παρόμοια σε πολλές περιοχές της υφηλίου λόγω της κυκλοφορίας των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής που σε συνδυασμό με την εξασθένιση της προστασίας του εμβολίου έναντι της μόλυνσης καθιστούν το πεδίο ευνοϊκό για τη μετάδοσή τους. Επίσης, η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω της τουριστικής περιόδου και οι συνθήκες χαλάρωσης που επικρατούν στις τουριστικές περιοχές, συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων».

Η επιδημία είναι εδώ!

Είναι σαφές λοιπόν ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις και αυτή τη νέα πραγματικότητα θα πρέπει να την συνειδητοποιήσουμε και ο καθένας να λαμβάνει μέτρα προστασίας, συμπληρώνει ο κ. Βατόπουλος και προσθέτει: «Πιστεύω ότι η μάσκα πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας, πρέπει να φοράμε μάσκα, όπου υπάρχει συνωστισμός, ανεξαρτήτως τι λένε οι νόμοι. Ναι δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν δεν φοράς μάσκα, αλλά η μάσκα εξακολουθεί να είναι χρήσιμη και να προστατεύει. Εγώ φοράω μάσκα όταν πάω στο super market ή κάπου που έχει πολύ κόσμο».