Τέρμα στην αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους των Πανελλαδικών

on .

EKSETASEIS PANELLADIKES 2

• Τέλος μπαίνει σήμερα στην αγωνία των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας, καθώς μετά τη μία το μεσημέρι θα αναρτηθούν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια.

Οι υποψήφιοι των φετινών εισαγωγικών εξετάσεων ανέρχονται στους 100.000 και ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ είναι 68.394, περίπου 10% λιγότεροι από πέρσι (77.415). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο εμπορικό Ναυτικό.

Όπως διευκρίνισε το Υπουργείο Παιδείας, οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν σήμερα  σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά του στοιχεία.

Και με SMS…

Οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τη βαθμολογία τους στα μαθήματα που εξετάστηκαν στις πανελλαδικές και με μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον το έχουν ήδη αιτηθεί. Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους χαρακτήρες.

Λιγότεροι οι αριστούχοι

Όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ» το ποσοστό των αριστούχων μαθητών στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεων θα είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι.  Για το 1ο επιστημονικό πεδίο και τους υποψηφίους, που διεκδικούν Νομικές, Ψυχολογία, Φιλολογικά, δεν υπάρχει ικανοποιητική «εικόνα» τόσο για τα Αρχαία όσο και για τη Νεοελληνική Γλώσσα και οι βαθμολογητές βλέποντας τα γραπτά μιλούν για πτωτική πορεία των μορίων κρίνοντας κυρίως από τα Αρχαία αλλά και από τα Λατινικά.

 Για τους υποψήφιους στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας) δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στις βάσεις συγκριτικά με πέρυσι.. 

Για τα μαθηματικά, οι βαθμολογίες θα κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου αναμένεται πτώση των βάσεων κυρίως σε 2ο και 4ο Πεδίο. Μάλιστα  βαθμολογητές εκτιμούν ότι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό υποψηφίων του 4ου Πεδίου που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ξεπερνάει και το 70%, θα πάρουν βαθμούς κάτω της βάσης κάτι όμως που δεν θα ισχύσει για τους υποψήφιους του 2ου Πεδίου, οι οποίοι γενικά έχουν καλύτερες επιδόσεις.